22.7 C
Tutin
Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
PočetnaEDUKACIJAOdržano javno slušanje na temu „Svako dijete ima pravo na djetinjstvo, zaustavimo...

Održano javno slušanje na temu „Svako dijete ima pravo na djetinjstvo, zaustavimo dječije brakove”

U Domu Narodne skupštine održano je javno slušanje u organizaciji Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u saradnji sa Romskom ženskom mrežom Srbije, na temu „Svako dijete ima pravo na djetinjstvo, zaustavimo dječje brakove”

Prof. dr Rejhan Kurtović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog istakao je da je dobro da se o ovoj temi javno govori, ali da je, sa druge strane, alarmantno što je ova tema i danas aktuelna u našem društvu.

“Kao što sami znate brak je sveta institucija koja počiva na vjerskim i građanskim načelima, na kojim počiva jedna od osnovnih ćelija društva, porodica. Bez jakog braka, nemamo ni jake porodice, a bez jake porodice, nemamo ni jakog društva. Upravo danas u 21. vijeku suočavamo se sa dva izazova kada posmatramo fenomen institucije braka. Prvi izazov jeste rano sklapanje brakova, to jesu dječiji brakovi, a drugi izazov jeste razvodi brakova u prvim godinama braka ili nešto kasnije. Mi kao društvo moramo dati odgovore na ta pitanja i preventivno postupati, intersektorski, zajednički, sinhronizovano, kako ne bi dolazilo do ovih problema u budućnosti.”

Dodao je i to da su dečiji brakovi sinonim za romsku zajednicu, ali da su oni pojava i u drugim zajednicama, samo da nisu toliko vidljivi.

“Mi znamo da se rani dječiji, maloljetnički i ugovorni brakovi i dalje tretiraju kao izolovan sociološki fenomen. Da institucije svoje nepostupanje često argumentuju kao romskom tradicijom ili drugim ustaljenim kulturnim šemama i da ovakve slučajeve kršenja prava djevojčica i dječaka, podvode upravo pod te običaje, amnestirajući sebe za određeno nečinjenje ili nepoštovanje zakonskih propisa. Smatramo da društveno uključivanje Romkinja u sve segmente društva, ima izuzetan značaj za zajednicu koja misli o svojoj budućnosti i da ulaganje u žensku Romsku populaciju, predstavlja sigurnu investiciju za preventivno sklapanje dječijih brakova.”

Zaključio je da su dječiji brakovi posljedica, a ne uzrok, te da društvo mora liječiti te uzroke i prepoznati sve one faktore koji dovode do dječijih brakova i ugrožavanja dječijih, ljudskih i manjinskih prava.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave