23.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaDIJASPORAOdržano donatorsko veče u Luksemburgu za kupovinu prostorija džematu Medina

Održano donatorsko veče u Luksemburgu za kupovinu prostorija džematu Medina

Povodom kupovine džamije u gradu Wiltzu u Luksemburgu, džemat Medina, čiji je imam Bekir ef. Makić organizovao je donatorako veče.

Skupu su prisustvovali imami Luksemburga, ali i predstavnici mnogobronjih organizacija i džemata iz Evrope.

Skupu se na početku obratio predsjednik džemata Medina Nihad Tutić, koji je poželio dobrodošlicu prisutnima. Upoznao je skup o djelovanju i nastanku džemata, kao i o budućem objektu radi kojeg su se prisutni i okupili.

Gost iz Sandžaka, kurra hafiz Sabahudin ef. Jerebičanin proučio je odlomak iz Časnog Kur’ana.

Skupu se potom obratio predsjednik IZ u Luksemburgu Jasmin Jahić, koje je poselamio skup i ukazao na važnost ovog hairli objekta koji će, kako je naveo, služiti za okupljanje muslimana.

Nadahnuto obraćanje imao je i hafiz Zikret ef. Mustafić iz džemata Gazi Isa Beg iz grada Escha. Pozvao je prisutne da čine dobra djela, te ukazao na važnost džemata sa aspekta vjere.

Poseban gost večeri bio je Sead ef. Islamović, imam Hadži Mehove džamije u Novom Pazaru.
Govorio je sa aspekta islama o vrijednostima Allahovih kuća. Sead ef. Islamović je, također, sa nekoliko primera skupu ukazao na vrijednost vakufa, te kako su to ashabi radili i kako im se vraćalo dobrim.

Na samom kraju, skupu se obratio vjerski poglavar muslimana u Luxemburgu hafiz Hilmija ef. Redzić. On je govorio o vrijednim muslimanima u Luksemburgu i njihovom očuvanju vjere. Allahove kuće moraju se podizati i čuvati, jer će se u njima odgajati buduće generacije i edukovati u sticanju islamskog znanja, poručio je on.

Imam džemata “Medina” Bekir ef. Makić poselamio je prisutne i zahvalio na njihovom dolasku prije nego se pristupilo donatorakom dijelu.

izvor: SANA / Asmir Bihorac,
dopisnik iz EU

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave