15.2 C
Tutin
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
PočetnaISLAMObilježeno 30 godina džamije na Kleču – Tutin

Obilježeno 30 godina džamije na Kleču – Tutin

pester.tv

Dzamija na Klecu

U utorak 21.02.2023. godine, nakon jacija namaza u džamiji na Kleču održana je svečanost u povodu obilježavanja 30 godina postojanja ovog džemata i džamije.
Svečanosti je pored imama Tutinskog medžlisa i brojnih džematlija prisustvovao predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, zamjenik predsjednika muftija dr. Rešad ef. Plojović i glavni imam Novopazarskog medžlisa dr. Enver ef. Omerović.

Nakon uvodnog izlaganja imama džemata Edib ef. Zukorlića i prigodnog programa u izvedbi hora imama Medžlisa Tutin, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata.
U svom izlaganju muftija Dudić je čestitao svim prisutnim džematlijama i džematu Kleče ovaj poseban jubilej, prisjećajući se inicijative za izgradnju koja je potekla od glavnog vakifa rahmetli hadži Hajra Gusinca, koji je imao viziju i osjećao potrebu da se baš na ovom mjestu podigne džamija, što je i učinio 1993. godine. Od tada, pa do danas džamija se, kao i džemat, neprestano širila, tako da je tri puta renovirana i povećavana kako bi udovoljila potrebama džemata, te je u tom kontekstu prošle godine u okviru džamijskog harema započeta izgradnja i Islamskog centra kako bi udovoljio svim potrebama ovog džemata: mekteba, Škole Kur'ana i obdaništa.

Muftija Dudić je također zahvalio svima koji su u proteklom periodu vodili računa o džamiji i uključivali se u sve projekte obnove i unapređenja uslova rada, a posebnu zahvalnost je iskazao imamu džamije Edib ef. Zukorliću, koji već punih 25 godina uspješno obavlja imamsku dužnost, bdijući nad svojim džematom i na najbolji način vodeći računa o njegovim potrebama.

Povodom ovog jubileja, predsjednik Mešihata je uručio priznanje džematu Kleče za ukupni doprinos razvoju vjerskog života na prostoru Medžlisa Tutin, kao i doprinos stabilnosti i očuvanju jedinstva Islamske zajednice, koje je primio Fadil Gusinac, sin vakifa rah. hadžije Hajra Gusinca.

Na svečanosti je, kao znak zahvalnosti džemata za poseban doprinos onima koji su od prvog dana u službi džamije i džemata, dodijeljena umra u Ramazanu Đondić Taipu, koji je od početka izgradnje i uspostave džemata imao važnu ulogu u podizanju džamije, razvoju džemata i očuvanju njegove stabilnosti.

izvor: mesihat.org

Dzamija na Klecu Dzamija na Klecu Dzamija na Klecu Dzamija na Klecu Dzamija na Klecu Dzamija na Klecu Dzamija na Klecu Dzamija na Klecu Dzamija na Klecu Dzamija na Klecu Dzamija na Klecu Dzamija na Klecu

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave