7.8 C
Tutin
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOMuftija Dudić u Alžiru na otvaranju najveće džamije

Muftija Dudić u Alžiru na otvaranju najveće džamije

Uz prisustvo predsjednika Alžira Abdelmadžida Tebuna i velikog broja delegacija iz čitavog svijeta, otvorena je najveća džamija u Africi.

Na početku svečanosti imami su proučili suru Feth, a nakon podne namaza, umjesto bilo kakvih ceremonija, predsjednik države zamolio je imama, odnosno predsjednika za islamska pitanja Alžira, da prouči dovu za palestinski narod.

Otvorenju Velike džamije u Alžiru prisustvovao je i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Ova džamija smatra se najvećom u Africi, a trećom po veličini u svijetu, nakon Harema u Meki i Poslanikove džamije u Medini. Džamiju je projektirao njemački arhitekta, a radovi na njoj su počeli 2011. godine. Džamija ima 200.000 kvadratnih metara, a mesdžid na 20.000 kvadrata može primiti 120.000 ljudi. Minaret džamije najviši je na svijetu i doseže visinu od 267 metara.

Velika džamija uključuje 12 zgrada i biblioteku, koja može primiti 2.000 ljudi i sadrži milion knjiga, salu za predavanja, muzej islamske umjetnosti i historije, te centar za istraživanje historije Alžira. Sadrži i kulturni centar koji može primiti 3.000 ljudi, pored sala i administrativnog sjedišta, kao i parking za 6.000 automobila, u dva podzemna nivoa, te vatrogasni dom.

mesihat.org

 

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave