32.5 C
Tutin
Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOMuftija Dudić održao hutbu u IC Beograd

Muftija Dudić održao hutbu u IC Beograd

Dana, 02.02.2024. godine predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija prof. dr Mevlud ef. Dudić, posetio je Medžlis IZ-e Beograd.
Muftija Dudic je održao hutbu o po(r)ukama Isra i Mi'radža.

Mjesec redžeb je vijesnik ramazan-i šerifu, najvažnijem mjesecu duhovne obnove u godini. Ali, mjesec redžeb je i potsjetnik na najdramatičnije događaje koji su prožimali poslaničku misiju Muhammeda, s.a.v.s. Prvo, neumorno pozivanje u islam u Meki nije davalo željenog ploda, naprotiv inicira velika iskušenja, zatim Senetul-huzn (Godina tuge) aludira na smrt supruge Hatidže, r.a., i amidže i zaštitnika Ebu Taliba, r.a., trogodišnji bojkot muslimana i incident u Ta'if koji ga je povrijedio do srži.

Spomenuto asocira na veliku bol i tugu koja se reducira i kompenzira veličanstvenim susretom Muhammeda, a.s., sa Gospodarom u noći Miradža, iz koje se vratio s mnoštvom darova. Jedan od darova miradža svima nama jeste namaz. Poslanik, a.s., je rekao: ”Namaz je Mi'radž vjernika.”

Isra i Miradž, nije samo priča o historijskom događaju, to je priča o ljudskim mogućnostima, ovim vertikalnim, zemaljskim kao što je, isra bio od Meke do Jerusalema, ali i mogućnostima uzdignuća u više sfere. I fizičkim i duhovnim. Isra se može pojmiti i kao sjedinjavanje naših srca. Molim Allaha, da naš miradž bude iskren i ispravan namaz, te snaga nadi u optimizmu da poslije tegobe dolazi olakšica, poručio je muftija Dudić.

Džuma namaz u Islamskom centru Beograd, predvodio je kurra hfz. Sabahudin Jerebičanin, a u džematu Krnjača, džumu namaz predvodio je doc. dr Enver Omerović dekan Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

mesihat.org

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave