26.2 C
Tutin
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
PočetnaISLAMMuftija Dudić: Određeni faktori Dijaneta da zatraže Institucionalni halaluk

Muftija Dudić: Određeni faktori Dijaneta da zatraže Institucionalni halaluk

U okviru Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, 82 procenta je infrastrukture, tačnije imama, džemata, džamija i vakufske imovine. Muftija Dudić podsjeća da je ostatak, 18 posto, otet 2007. godine. Na pitanje, kakve su trenutne pozicije u procesu pomirenja, odgovara –

“Proces pomirenja, to je toliko više izlizano da nema nikakvog smisla. Ti koji su otišli iz zajednice oni su se danas pocijepali u četiri grupacije, ili struje. Ne znam s kim bismo trebali razgovarati. Ne znam s kim bismo trebali razgovarati, s Nasufovićem, Halitovićem, Gusincem, Demirovićem ili Jusufspahićem.”

“Pet kategorija koji imaju svoje interese, koji to vješto prikrivaju. Na sudu su, tuže jedni druge”, kaže muftija dr. Mevlud ef. Dudić predsjednik Mešihata IZ u Srbiji. To je, kaže, još jedan pokazatelj da će nestati onako kako su i nastali.

“Da smo mi uređeno društvo, mislim da su u državi postojali zakoni koji su funkcionisali kako treba to ne bi ni 24 sata postojalo. Kao što nije pošlo za rukom mnogim vladikama da formiraju posebne pravoslavne crkve, već su protjerani, uhapšeni. Onako kako je zakonom previđeno, nemate dvije pravoslavne crkve, dvije katoličke, jevrejske. Samo se s nama poigravaju.”

O tome gdje će se odlučivati, muftija Dudić, kaže:

“Ovdje, u ovoj zajednici, shodno Kur’anu i sunetu i normativnim aktima će se odlučivati. Niko drugi. To treba da znaju. Prevarili su se, kako kaže, ako misle da supervizori trebaju biti iz Turske neki koji su učestvovali u razbijanju islamske zajednice – To je zaista gubljenje vremena. Ne zatvaramo vrata nikome, dobro su došli, ovo je zajednica svih muslimana koju neće uređivati niko sa strane niti određivati kakva će biti. U okviru uleme koja je ostala u Mešihatu Islamske zajednice raspravljat će se o svemu. Onima koji su otišli nećemo braniti da se vrate. Zamajavaju javnost i ljude da su spremni i voljni.”

Što se uloge Turske u pitanju Islamske zajednice tiče, naglašava – “Turska treba, određeni faktori iz Dijaneta, da zatraže halaluk Mešihatu Islamske zajednice. Institucionalan halaluk. Kad ste pojedinačno nekom u haku ljudi mogu pojedinačno da halale, ali nemam ja pravo u ime institucije da halalim.”

Podsjeća, također, da se Mešihat Islamske zajednice među prvima odazvao u akciji pomoći s prikupljenim iznosom od 201 hiljadom eura za žrtve zemljotresa. I to na adrese kako su Dijanet i Vlada Turske odredili – “Mi smo to uradili radi Božijeg raziluka, ali se nije udostojio ni ambasador ni konzul za kojeg sam čuo da postoji u Pazaru jer se nikad nismo sreli. Nema on hrabrosti da dođe u Mešihat. Boji se istine, najveći problem je istina. Ali, to govori o njemu i o njima.”

Ipak, vjeruje da vladajuća garniture Turske ne stoji iza svega kao ni cjelokupan Dijanet već određeni faktori i jednih i drugih.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave