26.2 C
Tutin
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKAMinistar Đerlek se sastao sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije

Ministar Đerlek se sastao sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao je sa regionalnim menadžerom Međunarodne finansijske korporacije za Srednju i Jugoistočnu Evropu Arijem Naimom o okvirima saradnje i podršci, prije svega, nedovoljno razvijenim dijelovima Srbije, ali i privatnom sektoru kao nosiocu procesa regionalnog razvoja.

Ministar Đerlek izrazio je zadovoljstvo saradnjom Srbije sa ovom finansijskom institucijom, koja je članica Grupe Svetske banke i predstavlja najveću globalnu razvojnu instituciju usmerenu na sprovođenje aktivnosti u zemljama u razvoju. Ocijenio je da je njihov doprinos razvoju srpske ekonomije izuzetno značajan, istakavši da su pozitivne ocene najkredibilnijih svetskih finansijskih institucija najbolji pokazatelj napretka, koji je Srbija ostvarila u oblasti ekonomije.

Govoreći o okvirima saradnje u narednom periodu, Đerlek je naveo da je u toku utvrđivanje stanja na terenu, izrada metodologije i sveobuhvatne strategije regionalnog razvoja kako bi se na adekvatan način utvrdile potrebe, ali i potencijali lokalnih samouprava i regiona.

Regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije Ari Naim upoznao je ministra sa dosadašnjim aktivnostima i poručio da je ova finansijska institucija zainteresovana za podršku i saradnju u izradi strateških okvira u oblasti regionalnog razvoja.

On je naveo da je IFC opredeljen za investiranje projekata iz oblasti obnovljivih izvora energija, industrijskih parkova, projekata iz oblasti zaštite životne sredine i podrške malim i srednjim preduzećima i sektoru poljoprivrede.

Đerlek je sa predstavnicima IFC razgovarao i o primjeni Strategija pametne specijalizacije, koja predstavlja sveobuhvatnu agendu za privrednu transformaciju i podršku ključnim nacionalnim investicijama i regionalnim prioritetima i koja ima za cilj podsticanje razvoja zasnovanom na znanju i regionalnim potencijalima.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave