16.1 C
Tutin
Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
PočetnaISLAMMešihat IZ-e u Srbiji priredio iftar za ambasadore, ministre, narodne poslanike i...

Mešihat IZ-e u Srbiji priredio iftar za ambasadore, ministre, narodne poslanike i gradonačelnike

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa delegacijom muftija i rukovodioca ustanova i službi Islamske zajednice, 10.04.2023. godine, ugostio je na iftarskoj večeri u Islamskom centru Gazilar u Novom Pazaru predstavnike ambasada arapskih zemalja u Beogradu, ministre, narodne poslanike i gradonačelnike sandžačkih opština iz reda bošnjačkog naroda.

Nakon zajedničkog akšam namaza, iftaru su prisustvovali ambasadori Maroka, Alžira, Egipta, Kuvajta, Libije, Katara i Sirije, te otpravnici poslova Iraka i Malezije.

Poslije iftara, muftija Dudić obratio se prisutnima. Zahvalio im se na prisustvu, želeći da ambasadorima dočara bar dio ramazanske atmosfere u zemljama odakle dolaze, a zatim se osvrnuo na nastupajući 20. dan Ramazana podsjećajući na oslobođenje Mekke koje se na taj dan dogodilo, sa porukom mira koju islam kako tada, tako i danas, proklamuje. U tom kontekstu, najoštrije je osudio posljednja dešavanja u Mesdžidul-Aksau i okupaciju Palestine.

„Upućujemo dovu Allahu dž.š. uzimajući poruku Bedra, kako je i Poslanik a.s. u trenucima kada ništa više nije mogao učiniti, oslonio se na Allaha. I mi se oslanjamo na Njega i učimo dove da pomogne muslimane Palestine i da u svijetu zavlada mir“ – poručio je muftija Dudić.

Predsjednik Mešihata je kazao da će se u oktobru obilježiti 30 godina od osnivanja Mešihata, te pozvao sve prisutne da na svečanosti koja će se upriličiti tim povodom svi budu sa Islamskom zajednicom.

U ime diplomatskog kora obratio se ambasador Maroka Mohammed Amine Belhaj koji se zahvalio na pozivu i upriličenom iftaru.

izvor: mesihat.org

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave