16.1 C
Tutin
Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOGrad Novi Pazar uzima novi kredit od 250 miliona

Grad Novi Pazar uzima novi kredit od 250 miliona

Grad-Novi-Pazar novo kreditno zaduzenje

Grad Novi Pazar uputio je javni poziv bankama da im dostave ponude za dugoročni kredit za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda u iznosu od 250 miliona dinara, saznaje radio Sto plus.

Rok za dostavljanje ponuda je 8. jun, a kredit će biti uzet od banke koja dostavi najnižu ponuđenu cenu.

Iako se navodi da je u pitanju dugoročni kredit, iz dokumentacije se vidi da grad planira da dug otplati za četiri godine, a od banaka se očekuje da ponude grejs period od 12 meseci.

Skupština Novog Pazara odobrila je na poslednjoj sednici Gradu da se zaduži za 250 miliona dinara, a sredstva od uzetog kredita biće iskorišćena za asfaltiranje 20 putnih pravaca, ulica i krakova ulica.

Lokalna samouprava je ranije dobila “zeleno svetlo” Ministarstva finansija za podizanje kredita, a u dostavljenoj saglasnosti navodi se da je Grad Novi Pazar na kraju februara imao kreditno zaduženje u iznosu nešto većem od 316 miliona dinara, što je oko 10 odsto ostvarenih prihoda u 2022. godini.

“Sa planiranim dugoročnim kreditnim zaduženjem u iznosu od 250 miliona dinara, novi nivo duga bi porastao na 566.048.813 dinara, što čini 18 odsto u odnosu na ostvarene tekuće prihode u 2022. godini, a što je u skladu sa članom 36. Zakona o javnom dugu”, navodi se u odluci Ministarstva finansija.

Tim članom propisano je da iznos kreditnog zaduženja ne sme biti veći od 50 odsto od ukupno ostvarenih prihoda u prethodnoj godini.

Podsećamo da je Grad Novi Pazar krajem prošle godine podigao kredit od 180 miliona dinara koji će, kako je najavljeno iz lokalne samouprave, biti iskorišćen za “investiciono održavanje gradskih saobraćajnica i vodovodne i kanalizacione mreže”.

izvor: radiostoplus

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave