18.4 C
Tutin
Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOGrad Novi Pazar parcelu na kojoj se nalazila Kolo džamija ustupio Parking...

Grad Novi Pazar parcelu na kojoj se nalazila Kolo džamija ustupio Parking servisu

Glasovima većine, koju čine SDP i koalicija okupljena oko SNS-a, na sjednici Skupštine grada Novog Pazara donijeta je odluka da se zemljište na kojem se nalazila Kolo džamija, ustupi na korištenje Parking servisu. 

Odbornici Stranke pravde i pomirenja upozorili su da se radi o vakufskoj parceli, te da svaka druga odluka, osim da se zemljište vrati Islamskoj zajednici, vodi u nove probleme.

– To je vakufska zemlja i tu je nekad bila Kolo džamija. Molim vas da povedemo računa da ne dođemo u situaciju da se od ovog dijela vakovske imovine pravi problem. Molim nadležne da kontaktiraju Islamsku zajednic, u svakom drugom slučaju samo ćemo praviti probleme, a to ne treba da to činimo. Molim vas da ne brzamo i nek se povuče ova tačka dnevnog reda, kazao je odbornik Jonuz Džanković.

Odbornik SDP-a Armin Mehović kazao da su Novom Pazaru neophodna nova parking mjesta, te da je projekat urađen i sredstva obezbijeđena.

– Cilj je da se napravi jedan prostor koji je nužan i neophodan našem gradu, a svi smo ovdje više puta pominjali nedostatak parking mesta. Na tom prostoru sa ovim projektom, a već imamo i neke indicije da ćemo da dobijemo sredstva od neko od nekog od nadležnih ministarstava, dobićemo preko 100 parking mjesta. Ružno bi bilo da ona parcela onako stoji pogotovo, pošto je sad Gradska toplana prebačena na novu lokaciju, da u strogom centru grada imamo jednu lokaciju koja je neuređena i nesređena. Projekat je gotov, biće to jako lijep prostor, jedno oplemenjivanje prostora tako da ne smatram da treba tu sada da pravimo neku vrstu zaustavljanja ili ne znam čega, kazao je odbornik Armin Mehović.

Odbornik Džanković još jednom pozvao na razgovor sa Islamskom zajednicom.

– Ja sam sa muftijom Dudićem razgovarao, otiđite, imate otvorena vrata, on ima svoju ekipu, zajedno se dogovorite, razgovarajte i mislim da ćete doći do određenog rješenja, kazao je Džanković.

Odbornik SDP-a Albin Šabotić kazao da je Grad Novi Pazar vlasnik ove parcele, te da ima pravo sa njom raspolagati na način na koji misli da je najbolje.

– Grad Novi Pazar je u ovom trenutku vlasnik parce i daje pravo korišćenja parking servisu. Tu nema ništa sporno. Onoga trenutka kada se promijeni vlasništvo i kada Grad ne bude vlasnik parclee, mi ćemo to uvažiti, tako da apsolutno ovdje nema razloga da Islamska zajednica i bilo ko drugi brine oko toga. Znači kad budu dobili pravo da to postaje njihovo, mi ćemo se povući i to je to, kazao je odbornik Albin Šabotić.

Odbornik SPP-a Sead Redžović kazao da je nedopustiva uzurpacija vakufskog zemljišta, te da ako su Novom Pazaru nepohodna nova parking mjesta to se može izgraditi na drugim lokacijama.

– Samo da vas podsetim da vrijeme uzurpacije vakovske imovine prošlo. Priča da nam trebaju parkinzi i hajde to bogati na vakuusko tamo napravite jedan lijep parking, asfaltirajte to apsolutno ne stoj. Vi u vašoj porodičnoj avliji, pa tamo asfaltirate, pa dozvolite da se pravi parking, vakufsko je vakufsko i tačka. To je zemljište pod sporom, to je zemljište u procesu restitucije, to je zemljište koje trenutno ne podleže i ne smije da podleže pod bilo kakvim projektima.  Pozivam vas da ne dovodite i vas i sve nas u jednu nezavidnu situaciju, povucite ovu tačku dnevnoga reda, konsultujte se sa čelnicima Islamske zajednice i sa njima sporazumno napravite nešto što će da bude i u interesu građana i u interesu Islamske zajednice. Sve ostalo što je potrebno građanima Novog Pazara to planirajte tamo na nekim drugim parcelama, imate sredstva kupite zemlju, napravite parking mjesta, vakuska zemlja je vlasništvo islamske zajednice, kazao je Redžović

Reagovao je i predsjednik odborničke grupe SPP-a dr. Edin Numanović. Vakuf je vakuf do sudnjeg dana i ne može se graditi na tuđem, poručuje.

– Kolo džamija je bila jedna od centralnih džamija u Novom Pazaru. Postoje brojne fotografije, ona čini jedan značajan dio historije Novog Pazara. Zna se gde je tačno bila, postoje tapije, vakuf je vakuf do sudnjeg dana i to ne može niko da privede nameni i nema potrebe da mi sad ovde razmišljamo kome će da pripadne parcela. Mi smo ovdje već pominjali sa ove govornice na prethodnoj sjednici da je Islamska zajednica predala dokumenta za promjenu generalnog urbanističkog plana i da da je obavijestila Gradsku upravu da ima dokumentaciju koja potvrđuje da se radi o vakufu i da se zna tačno koja je parcela, prema tome bilo kakvo uređenje tog prostora ma koliko bili korisni ne mogu se tu sprovoditi jer su prosto na tuđem i to je jasno i mi ukoliko smo zaista dobronamjerni bez obzira što se taj proces nije okončao zna se tačno gde je parcela bila i ne može biti ništa drugo osim vakufa, kazao je odbornik Numanović.

Reagovao i odbornik GPS-a Edin Zećirović.

– Ovde se ne radi o tome da bilo koja od političkih partija ili sudionika sad treba da pokupe bilo kakve poene, to je vakuf. Vakuf koji je ostavljen ovom narodu prije nekoliko stotina godina evo traje i danas zašto da se u nekom trenutku historije stavljate na pogrešnu stranu, na bilo koji način pomozite da se to vrati stvarnim vlasnicima, kao što treba pomoći da se vrati stvarnim vlasnicima svo zemljište koje uzurpirano na nekorektan način. Mi znamo da je to nevjerovatna vrijednost zemljišta, ali je nevjerovatna vrijednost bila i onda kada je to neko ostavio kao trajnu zadužbinu kao vakuf. Nepošteno je da od toga pravimo parking prostor, nekorektno je i nađite malo snage da uradite jednu jednostavnu stvar, povucite tačku dnevnog reda i uđite u proceduru sa Mešihatom islamske zajednice u Srbiji i  napravite dogovor, kazao je odbornik Zećirović.

Odbornici vladajuće većine oglušili su se na sva upozorenja i donijeli odluku da vakufsku parcelu ustupe Parking servisu.

SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave