8.6 C
Tutin
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOGPS: Organizovati sastanak sandžačkih političara

GPS: Organizovati sastanak sandžačkih političara

Građanski pokret Sandžaka (GPS) apelovao je na predsednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misalu Pramenković da što hitnije organizuje sastanak svih političkih predstavnika u Sandžaku, na kojem bi se raspravljalo o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

U inicijativi, koju je potpisao predsednik Edin Zećirović, a koja je prosleđena medijima, navodi se da bi sa tog sastanka bilo važno poslati poziv Vladi i Skupštini Srbije za “korigovanje njihovih anticivilizacijskih i antipravnih stavova”.

“Smatramo da bi poziv imao smisla pre samog čina glasanja u jednoj od krovnih međunarodnih institucija-Ujedinjenim nacijama (UN), kako bi najviše institucije Srbije imale vremena razmotriti i korigovati svoj stav, čineći na taj način istorijski iskorak i veliki zalog za svetliju zajedničku budućnost Bošnjaka i Srba“, piše u ovoj inicijativi GPS.

Oni smatraju da bi se Srbija promenom stava pridužila velikom broju zemalja u svetu koje će u UN glasati za usvajanje ove Rezolucije.

Rezolucijom o genocidu u Srebrenici, koju su predložile Nemačka i Ruanda, osuđuje se poricanje genocida i pozivaju sve članice UN da čuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, kako bi se sprečio revizionizam. 

Njome se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, dok se ni srpski narod, ni kolektivna odgovornost, ne spominju u finalnom predlogu tog dokumenta.

Još nije poznat datum kada će se taj dokument naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a. 

Službeni Beograd, usprkos presudama međunarodnih sudova, negira da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid, nazivajući to "zločinom".

izvor: freemedia

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave