7.8 C
Tutin
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVODuljević dan nakon svjetske premijere: Svaka ideja živi dok je živ ijedan...

Duljević dan nakon svjetske premijere: Svaka ideja živi dok je živ ijedan njen protagonist

Nakon svjetske premijere dokumentarnog filma “Hako” na Martovskom Film Festivalu organiziran je razgovor s ekipom filma i umjetničkim direktorom Festivala. Razgovarano i o Festivalu odakle je i došao poziv za učešće filma “Hako”.

Festival je jedan od najstarijih u Evropi, a u regionu sasvim sigurno.

“Na ovom Festivalu su se autori bavili gorućim društveno političkim temama u ondašnjoj Jugoslaviji. 80 filmova je danas premijerno prikazano u okviru svih programa, kaže umjetnički direktor Dejan Dabić.”

Reditelj dokumentarnog filma “Hako” ističe da je pokretanje stare žute fotografije nešto što neprestano radimo u životu.

“To što smo radili, barem što se tiče publike, stigli smo do cilja da dođemo na najstariji Festival s iskustvom koji je u stalnom uzletu da bude mjesto gdje je samo učešće velika mogućnost. Ljudi se otimaju da dođu na Festival,” kaže Josip Pejaković.

Činjenica da je film “Hako” došao u Beograd i prihvatanje filma od publike za protagonistu je od velikog značaja.

“Sve emocije i komentari me drže i smatram osobnom nagradom za ono što je moj djed učinio i to je poruka da dobro ne može umrijeti i da svaka ideja živi dok je živ ijedan njen protagonist,” ističe Hako Duljević.

Almir Šahinović, producent naglašava da je pred publikom sinoć bio potpuno novi film:
“Svi smo poklekli pred pričom koja je bila skrivena 80 godina. Ne možete biti ravnodušni i svi smo ušli s idejom da promoviramo dobro. Komentari koje smo sinoć čuli od publike raznih profila, je da se identifikuju s ovom pričom,” kaže Šahinović.

Zanimljivo da autorska ekipa iz BiH dolazi u Srbiju da pravi priču o životu ovdje.

“Odgovorno tvrdim u ime zemlje koju danas zovu bivša, ona nije bivša sve dok živi ijedan od nas. Ovog trenutka poruka je bitna da ode baš odavde s ovog Festivala, Zlo se ne može pobijediti zlom nego dobrotom koje ima u svim državama koje su danas samo krhotine od jedne zemlje koja je imala smisao, ķaže Pejaković naglašavajući da se politički sumrak mora mijenjati.”

U filmu centralno mjesto ima poruka sve što posjeduješ daj da spasis život, a glavu daj da spasiš obraz.

“80 godina nakon svega svjedoci smo da je Bog donio presudu s kojom smo zadovoljni. Ne posezati za osvetom već vjerovati u Božju pravdu. Zagovaram pamćenje a posebno ističem da je poruka.”

“Ako nismo skloni pamćenju ne piše nam se dobro. Pisanje knjige, promocija, produkcija filma najbolji način su da mladima pošaljemo poruku da čuvaju vlastiti i tuđi obraz i njeguju čovjekoljublje,” ističe Duljević.

Scenarij za igrani film kojeg radi Pejaković je pri kraju i to će biti nova epoha priče o ‘Haku”.

SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave