18.4 C
Tutin
Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
PočetnaEDUKACIJADodijeljene diplome svršenicima FIS-a (video)

Dodijeljene diplome svršenicima FIS-a (video)

Na Fakultetu za Islamske studije u Novom Pazaru organizirana je svječana dodjela diploma svršenicima osnovnih i master studija, kazao je profesor Hajrudin Balić.

”Na fakultetu za Islamske studije diplomu profesora islamskih nauka i profesora religijske pedagogije stiče 15 svršenika FIS-a, koji su u proteklom periodu, četiri godine neki duže boravili u ovom zdanju. FIS je vakuf na temeljima prve džamije napravljene i sagradjene u Novom Pazaru”, istakao je Balić.

Obrazovanje je neraskidivo povezano poput morala i vjere, što znaci nekome ili nečemu dati oblik. Hafiz dr Almir Pramenković, naglasio je da Fakultet za islamske studije odlikuje obrazovanje i odgoj.

”Fakultet za Islamske studije i obrazuje i odgaja, ali i formira zdrave ličnosti. Ja sam ubjedjen da će FIS sa još jednom generacijom svršenika dati svoj doprinos boljem stanju u Sandžaku, Srbiji i cijelom regionu”, poručio je Pramenković.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud efendija Dudić uputio je čestitke svima onima koji su u ovoj akademskoj godini diplomirali na osnovnim i master studijama.

“U prethodnom periodu na ovom fakultetu doplomiralo je 310 studenata i studentica. To je ozbiljna vojska. Njih 75 je ponijelo diplomu na master studijama i 35 doktora nauka”, naglasio je Dudić.

Svršenici medrese kazali su da im je današnji dan od velike važnosti, jer je na taj način označeno krunisanje jedanog stepena, a ujedno i početak obrazovanja.

”U jednom trenurku osjećam i jedan dio tuge, jer nisam mogao da se ne sjetim dodjele indeksa koji mi je uručio rahmetli Muftija Zukorlić i negde sam to i očekivao da mi on neće dati diplomu, tako dam sam u tužan, ali i previse ponosan, na sebe i svoju porodicu, koja je stajala uz mene kroz čitave studije, a svakako i na ove ljude od kojih sam učio i sakupljao znanje. Toliko profesora daje na značaju ovoj našoj diplomi, našem putu na kojem se borimo”, rekao je svršenik FIS-a.

“Znanje je čast. Čast nad častima u znanju jeste islamsko znanje i prilika studirati na FIS-u. Ovaj dan za mene je važan, jer označava krunisanje jednog stepena, ali i početak glavnog obrazovanja. Što se tiče prisustva 40 profesora iz različitih zemalja, to je još dodatna počast za nas, Islamsku zajednicu i FIS, jer treba da se čuje da negdje u Novom Pazaru širi uspjeh i to istinaki”, zaključila je najbolja svršenica FIS-a.

Na kraju skup proučena je dova.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave