21 C
Tutin
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKAĐerlek: Podrška malim poljoprivrednim domaćinstvima ključna za promjenu demografske slike

Đerlek: Podrška malim poljoprivrednim domaćinstvima ključna za promjenu demografske slike

Ministar zadužen za ravnomerni regionalnirazvoj Edin Đerlek posetio je danas Požarevac i u razgovoru sa direktorkom Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ (RRA BP) Ivanom Antonijević, ocenio da je podrška malim poljoprivrednim gazdinstvima razvojna šansa ovog regiona i sigurna budućnost za mlade ljude koji žele da ostanu na svojim imanjima i uspešno se bave poljoprivredom.

Ministar Đerlek istakao je da je država opredeljena za jačanje poljoprivrednih kapaciteta svih regiona, kroz dodelu podsticaja za podršku nedovoljno razvijenim oblastima poljoprivredne proizvodnje i unapređenje konkurentnosti gazdinstava.

Imajući u vidu značaj regionalnih agencija na terenu, Đerlek je ocenio da će kroz intenzivnu saradnju, resorni kabinet pružiti svu moguću podršku malim poljoprivrednim proizvođačima i domaćinstvima čiji uspeh je ključan za promenu demografske slike regiona u seoskim područjima.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u oblasti poljoprivrede, direktorka Antonijević navela je da je Regionalna agencija Braničevskog i Podunavskog regiona, jedan je od značajnih instrumenata za osnaživanje organizacionih kapaciteta udruženja proizvođača i njihove saradnje u regionu u cilju poboljšanja kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i plasiranja na potencijalna tržišta.

Naglasila je da je jednaka pažnja posvećena svim elementima ruralnog razvoja, čija je okosnica poljoprivreda, ali i razvijanju seoskog turizma, infrastrukture i ekologije. Imajući u vidu negativnu socijalno-demografsku sliku, Antonijević je objasnila da je jedan od važnih specifičnih ciljeva podrška mladima za aktivno angažovanje na tržištu rada i otvaranje sopstvenih firmi.

Na sastanku je ukazano i na veliki turistički potencijal Braničevskog i Podunavskog regiona, imajući u vidu da se u ovom regionu, osim Golubačke tvrđave i Viminacijuma, nalazi i manje poznata Ramska tvrđava u Velikom Gradištu, rekonstruisana uz podršku Turske agencije za međunarodnu kulturnu saradnju i razvoj (TIKA).

U okviru posete Požarevcu, ministar Đerlek obišao je pčelarsku farmu „Živković“ koja se uspešno bavi proizvodnjom meda i seoskim turizmom, a poseduje i prvu api inhalacionu komoru u Braničevskom okrugu.

Ministar Đerlek pohvalio je rad ovog porodičnog gazdinstva i ukazao na važnost podrške Regionalne agencije u cilju unapređenja njenog poslovanja.

On je ocenio da je regionalni razvoj ključno pitanje za napredak svake zemlje, a regionalne agencije važan resurs u prikupljanju podataka i prepoznavanje nedostataka, potreba i potencijala naših okruga i regiona.

Autor fotografija: Kabinet ministra za ravnomerni regionalni razvoj – Miloš Perić

izvor: sanapress.info

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave