16.1 C
Tutin
Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKABNV – Pozivamo stručnjake da angažmanom u Vijeću doprinesu poboljšanju položaja Bošnjaka

BNV – Pozivamo stručnjake da angažmanom u Vijeću doprinesu poboljšanju položaja Bošnjaka

Saopćenje za javnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća povodom teksta novinarke lista “Danas” Slađane Novosel, pod naslovom “Novi Pazar: Kadrovi iz Polimlja traže veću zastupljenost u BNV”, objavljenom na portalu lista “Danas” 22. 03. 2023. godine.
U tekstu se iznosi niz neistina i netačnih informacija o radu Vijeća, te se zaključuje da su dijelovi teksta potpuno proizvoljni i neutemeljeni.

Bošnjačko nacionalno vijeće je najviše predstavničko tijelo Bošnjaka, Ustavom Republike Srbije i zakonima uspostavljena nadstranačka organizacija, čiji se članovi biraju na neposrednim izborima, radi ostvarivanja prava bošnjačkog naroda na samoupravu u oblasti identitetskih prava.

U skladu sa zakonom, Vijeće, preko svojih organa, samostalno zauzima stavove, pokreće inicijative i preduzima mjere, u vezi sa svim pitanjima koja su neposredno povezana za položaj, identitet i prava bošnjačkog naroda u Republici Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće je jedno od nacionalnih vijeća koje je od strane nadležnih ministarstava označeno kao jedno od transparentnijih u svom radu i putem zvaničnog sajta i društvenih mreža je rad svojih organa i aktivnosti učinilo dostupnim javnosti. Iz tog razloga, neprihvatljiva je ocjena da se „informacije o zasjedanjima mogu dobiti samo posredno od vijećnika“. U prilog tome govori i činjenica da mnogi mediji u svojim medijskim izvještajima prenose cjelokupan rad sjednica Vijeća.

Posebno naglašavamo transparentnost kada su u pitanju odluke o finansijskom planu Vijeća, za ovu i prošle godine, jer su sve uredno objavljene na zvaničnom sajtu Vijeća, neposredno nakon završetka sjednice na kojoj su usvojene. Na taj način su sve odluke (finansijski plan, izvještaji i ostalo) dostupne direktno javnosti i stavljene na uvid svima koji pokažu interesovanje za rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Na 3. sjednici, održanoj u ponedjeljak 20. marta 2023. godine, Bošnjačko nacionalno vijeće je, izborom članova odbora Vijeća, završilo konstituisanje svih organa definiranih zakonom, u kojima su zastupljeni stručni i kompetentni članovi koji će se baviti pitanjima koja se odnose na sve Bošnjake u Republici Srbiji. Pored ovih organa, Vijeće je svojim Statutom definiralo i određen broj savjeta, a značajan doprinos radu Vijeća daju i stručni timovi koji se formiraju za svaku od povjerenih oblasti određenih javnih ovlaštenja iz oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma.

Bošnjačko nacionalno vijeće jeste, i ostat će otvoreno, te poziva sve one koji su svojim znanjem, stručnim kompetencijama i autoritetom spremni da angažmanom u Vijeću doprinesu poboljšanju položaja Bošnjaka, bez obzira na mjesto boravka u Sandžaku ili Republici Srbiji.

BNV – informativna služba

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave