18.4 C
Tutin
Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
PočetnaEDUKACIJABNV neće odustati od Inicijative za upis bošnjačke djece po automatizmu na...

BNV neće odustati od Inicijative za upis bošnjačke djece po automatizmu na nastavu na maternjem jeziku. Najstabilnija situacija sa bosanskim jezikom u Tutinu

 

Misala Pramenkovic o bosanskom jeziku

Trenutnih informacija o zainteresiranosti roditelja za upis djece na nastavu na bosanskom jeziku nema jer je proces u toku, kaže predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković.

Ono što se korisiti je svaki mogući kontakt sa rukovodiocima škola, nastavnicima i roditeljima kako bi ukazali da nastava na maternjem jeziku nema alternativu. Također, u fokusu su Nova Varoš, Prijepolje i Priboj.

– Situacija je takva da u Novoj Varoši i Priboju još nemamo zakonsku mogućnost budući da je potrebno da je određeni manjinski narod brojčano 15 procenata prisutan da bi se pokrenuo proces nastave na bosanskom jeziku. U Prijepolju nismo zadovoljni postojećim stanjem. U školi u Brodarevu imamo nastavu na bosanskom jeziku a smatramo da bi moralo biti drugačije. Tako da ćemo i tokom ove upisne kampanje imati dugoročnu strategiju za sam grad Prijepolje. Apelujem na roditelje, rukovodioce škola, nastavni kadar, da je ovo ozbiljno pitanje i nemoguće ga je inicirati samo sa jednog nivoa. Potreban je konsenzus više faktora, kaže dr. Misala Pramenković, predsjednica BNV.

Najstabilnija situacija je u Tutinu gdje gotovo sva bošnjačka djeca pohađaju nastavu na maternjem jeziku. Izazov je, ističe, i gradsko jezgro Novog Pazara.

– U Novom Pazaru solidan je procenat djece, ali smatramo da ima još prostora da se radi. Svi akteri odgovorni u tom lancu moraju pokazati zrelost u ovom momentu.

Bošnjačko nacionalno vijeće je još ranije pokrenulo inicijativu za upis bošnjačke djece na nastavu na bosanskom jeziku prema automatizmu i od toga neće odustati.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave