18.4 C
Tutin
Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
PočetnaSANDŽAKAzil za pse u Novom Pazaru: Od 9 i po miliona za...

Azil za pse u Novom Pazaru: Od 9 i po miliona za gradnju do horor filmova

sead-redzovi

U napadu čopora pasa trudnica u devetom mjesecu trudnoće zadobila je dva ujeda. Sve se odigralo u krugu Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Žitelji ionako potreseni tragedijama u Gradu koji je u samo posljednjih 15 mjeseci četiri puta proglašava dane žalosti dodatno su uznemireni. Grad je preplavljen psima lutalicama a prihvatilišta nema. Vjerovalo se da će još 2019. godine doći do realizacije potpisivanjem sporazuma nadležnog ministarstva s lokalnom samoupravom kad su dodijeljena sredstva u iznosu od 9,5 miliona dinara za sufinansiranje izgradnje. Do danas, ništa.

-Došli smo do situacije da nemamo ni rješenja problema ni odgovornosti ljudi a sve s ciljem bezbjednijeg života građana Novog Pazara. Planiran je jedan azil za pse ali mora biti izgrađen prema savremenim evropskim uslovima. Da biste izgradili takav jedan azil mora biti uključeno više slojeva društva i stručnjaci koji znaju tu vrstu problema. Morate obezbijediti prostor za takav jedan azil, kaže Sead Redžović šef Odborničke grupe SPP u Skupštini Grada N. Pazara.

A prostor se spominjao još te 2019. godine. Tadašnji načelnik Divanefendić izjavio je da je Grad Novi Pazar obezbijedio lokaciju, pripremljena je projektna dokumentacija, da su predviđene upravna zgrada sa ambulantom i stacionarom i dvije štanare. Ukupna neto površina svih objekata je 396,33 m2 a ukupna bruto površina 465,45 m2, rekao je tadašnji načelnik.

– Nažalost, ako vlast u Novom Pazaru nije u stanju da vodi računa o građanima kako će voditi o lutalicama psima i mačkama. Nemate reakciju nadležnih. Komunalna policija pokušava samo da evidentira te probleme. Ona nema nadležnost da ih rješava. Uputi zahtjev JKP „Čistoća“. Međutim, oni su taj zahtjev proslijedili firmi „Avenija MB“ iz Vrnjačke banje koja ima ugovor s lokalnom samoupravom da rješava ovaj problem. Rečeno je da oni dolaze samo petkom. To što nađu petkom pasa i pokupe.

I tako, od petka do petka. U takvoj atmosferi, straha i nezadovoljstva ne čudi skeptičnost građana i puni autobusi mladih koji odlaze.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave