18.4 C
Tutin
Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
PočetnaSANDŽAKAmbasador Kraljevine Saudijske Arabije na prijemu kod Zukorlića u Narodnoj skupštini

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije na prijemu kod Zukorlića u Narodnoj skupštini

izvor: spp.rs

Predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Saudijskom Arabijom, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić, zajedno sa članom PGP Ninoslavom Erićem, sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije na nerezidencijalnoj osnovi Osmahom Dahelom al-Ahmadijem.

Zukorlić se na početku sastanka zahvalio ambasadoru na dolasku u Dom Narodne skupštine, istakavši da Srbija vidi Saudijsku Arabiju kao važnu i prijateljsku zemlju, sa kojom želi da unaprijedi saradnju na svim nivoima. Podsjetio je da su diplomatski odnosi dvije zemlje uspostavljeni prije deset godina i da su od tada kontakti počeli da se razvijaju i idu uzlaznom putanjom. U uvodnom obraćanju predsjednik PGP naveo je i da se nada da će Kraljevina Saudijska Arabija otvoriti diplomatsko predstavništvo u Beogradu, kao što je Srbija otvorila ambasadu u Rijadu. Naveo je da interesovanje među narodnim poslanicima za ovu zemlju raste i da je zabilježen porast broja članova Poslaničke grupe prijateljstva u odnosu na prethodni skupštinski saziv, te da Grupa broji 20 članova.

Ambasador se zahvalio na prijemu, iskoristivši priliku da narodnim poslanicima čestita predstojeći Dan državnosti, poželivši Srbiji uspjeh i prosperitet. Istakao je da je razmjena pojseta zvaničnika na visokom nivou bitna za razmjenu kontakata i jačanje odnosa dvije zemlje, ističući i dolazak ministra spoljnih poslova Saudijske Arabije princa Fejsala bin Farhana al-Sauda, koji se sastao i sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Dodao je da zajednička želja da se intenziviraju odnosi dvije zemlje dolazi kroz razmjenu posjeta, navodeći da su i ministri Srbije posjetili Saudijsku Arabiju. Napomenuo je da je spreman da pruži podršku i saradnju Srbiji, počevši od razmjene posjeta, ali i saradnje u raznim oblastima.

Zukorlić je izrazio zadovoljstvo na podršci ambasadoru i iskoristio priliku da uputi poziv članovima Medis aš Šure, kako bi se ostvarili kontakti i na parlamentarnom nivou. Predsjednik Grupe prijateljstva istakao je da je Srbija pored bilateralne, zainteresovana i za ekonomsku i regionalnu saradnju, poput Otvorenog Balkana. Zukorlić je istakao sa Srbija insistira na podršci dijalogu Beograda i Prištine. U nastavku razgovora, istakao je da bi saradnja u oblasti ekonomije, turizma, obrazovanja, privrede, informacionih tehnologija mogla biti daleko veća, što bi, kako je rekao, doprinijelo interesu obje zemlje. U tom duhu narodni poslanik je istkao da bi otvaranje direktne avionske linije između Beograda i Rijada doprinijelo razvoju turizma, privrede, ali i povezivanju kulture dva naroda, a ambasador se složio da kontakt između dva naroda nije ništa manje važan od saradnje zemlja u oblasti ekonomije.

Predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva Zukorlić iskoristio je priliku da ambasadora upozna sa činjenicom da u Republici Srbiji živi 300.000 pripadnika islamske vjeroispovesti. Istakao je da njegova misija u Narodnoj skupštini nije nimalo jednostavna, a tiče se pomirenja balkanskih naroda na temeljima pravde. Dodao je i da je u proteklih nekoliko godina muslimanska zajednica rješavala probleme vraćanja imovine i vakufa, što je podiglo povjerenje građana, ali i otvorilo put za ostvarenje strateških ciljeva, poput osposobljavanja aerodroma u Sjenici, otvaranja autoputa koji bi iz Centralne Srbije vodio do Sarajeva, ali i izgradnji islamskog centra u Beogradu, koji bi bio interesantan i turistima iz arapskih zemalja.

Ambasador je sa sagovornicima razgovarao i o programima Saudijske Arabije u oblastima održivog razvoja, klimatskih promjena i obnovljivih izvora energije, ali i o olakšavanju odlaska pripadnika islamske vjeroispovjesti na Hadž i umru, u Mekku i Medinu.

izvor: spp.rs

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave