11.4 C
Tutin
Subota, 5 Oktobra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOKada i zašto bi trebali da se vakcinišemo protiv gripa i pneumokoka?

Kada i zašto bi trebali da se vakcinišemo protiv gripa i pneumokoka?

U borbi protiv zaraznih bolesti, vakcinacija je u najvećoj mjeri doprinela smanjenju oboljevanja i smrtnosti ljudi i pokazala se kao najefikasnija mjera primarne prevencije.Uoči prave jeseni i temperatura oko nule, pred sezonu epidemije gripa i drugih virusnih bolesti, ljekari ističu da je važno da se vakcinišemo, posebno djeca i stariji od 65 godina.

“U posebnom riziku su svi hronični, bilo kardiovaskularni, bilo plućni, svi oni koji imaju neku od hroničnih bolesti, koja im smanjuje imunitet, to može da bude i malignitet, gojaznost, dijabetes”, navela je doktorka Begović Lazarević

Prema njenim riječima, i trudnice mogu da razviju tešku kliničku sliku i trebalo bi da se svake sezone vakcinišu protiv gripa.

“Znači trebalo bi čim vakcine stignu, svi ovi hronični bolesnici da se jave ljekaru i da se vakcinišu tokom oktobra”, rekla je doktorka.

Da bi se razvio imunitet, kaže doktorka, neophodno je da prođu dvije do tri nedjelje, a otprilike u novembru već kreće povećavanje broja oboljelih.

Doktorka savjetuje i da se građani koji su u većem riziku vakcinišu i protiv pneumokoka, teškog oboljenja pluća.

“Vakcina je jako dobra, daje se samo u jednoj dozi i baš odlazak na vakcinaciju protiv gripa treba da se iskoristi i da svaki ljekar pita svog pacijenta da li je možda prethodnih sezona primio tu vakcinu. Ukoliko nije, treba da se iskoristi”, rekla je doktorka.

Prema njenim riječima, vakcina protiv pneumokoka štiti od razvijanja pneumonije, ali i od invazivnih oblika pneumokokne bolesti, kao što su bakterijemija, prisustva bakterija u krvi, zapaljenja moždanih ovojnica, zapaljenje koštane srži.

Sve su to, kaže, bolesti koje su vrlo ozbiljne i koje mogu da imaju i smrtni ishod.

izvor: SANA / RTS

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave