11.4 C
Tutin
Subota, 5 Oktobra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOObilježeno 17 godina od agresije na Islamsku zajednicu

Obilježeno 17 godina od agresije na Islamsku zajednicu

U amfiteatru Fakulteta za islamske studije, održan je Skup sjećanja u povodu 17 godina od agresije na Islamsku zajednicu i neuspjelog puča, koji se desio 3. oktobra 2007. godine.

Nakon kur'anskih ajeta, koje je proučio kurra hafiz Sabahudin ef. Jerebičanin, uvodnu riječ uputio je generalni sekretar Mešihata Samir Škrijelj, podsjetivši ih na teške dane agresije i dostojanstvene odbrane Islamske zajednice.

Tim povodom prikazan je dokumentarni film „Nastanak, razvoj i odbrana Islamske zajednice“ da bi se nakon toga prisutnima u prepunom amfiteatru obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, koji je govorio o 17 godina od agresije na Islamsku zajednicu i njenoj odlučnosti u borbi da se odbrani.

“Muslimani kroz svoje djelovanje prolaze kroz brojne izazove i iskušenja. Ovih 17 godina govore o našoj ustrajnosti jer mi nikako ne spavamo, nismo se umorili, već smo stalno budni i svjesni iskušenja i izazova sa kojima se suočavamo. Neki su se vratili u naše redove, u ovoj godini njih 10, i dobro je da su se vratili, jer u zlu ne treba ustrajavati. Znajte, nemaju dva prava puta, samo je jedan pravi put, a sve ostalo su krivi i samo je jedna istina”, riječi su muftije Dudića.

Dodao da je kroz povijest naša ulema dijelila sudbinu naroda i uvijek je bila na braniku dostojanstva.

“Naša ulema je imala razumijevanja od naših džematlija i vjernika. Stalno ćemo biti na braniku borbe i dostojanstva. Treba nam više poštovanja, pouzdanja i svijesti za preuzete emanete, a dobronamjerni su oni koji urede svoj džemat i rade po normama koje je utvrdila Islamska zajednica”, poručio je predsjednik Mešihata.

Naglasio da su ranije bila teška vremena, kada su ljudi okretali glavu i nisu smjeli da se druže sa imamima.

“Imamo slobodnu Islamsku zajednicu koja ima svog domaćina, odgovorne ljude i dobrodošli su oni koji žele da se pridržavaju pravila. Ova Zajednica je stabilna i iza sebe ima rezultate kojima se ponosi, od predškolske Reude do Univerziteta”, podvukao je muftija Dudić.

Nakon toga stihove na temu izdaje i odbrane Islamske zajednice pročitao je Ramiz ef. Hamidović iz Sjenice.

Dovu na kraju Skupa sjećanja proučio je direktor Škole Kur'ana Časnog hfz. Irfan ef. Malić.

              

      

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave