14.6 C
Tutin
Subota, 5 Oktobra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVO“Redžepagića kula” Medžida Fakića zvijezda prestižne izložbe u Mostaru

“Redžepagića kula” Medžida Fakića zvijezda prestižne izložbe u Mostaru

U Centru za kulturu Mostar trenutno se održava prestižna izložba “Anale crteža Grand Prix Mostar”, koja je privukla pažnju brojnih ljubitelja likovne umjetnosti. Ova likovna manifestacija, koja se organizuje 23. godinu zaredom, predstavlja selektivni pregled najboljih radova članova Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBIH).

Organizatori izložbe, ULUBIH i Centar za kulturu Mostar, ove godine su okupili čak šezdeset umjetnika koji su izložili svoje najbolje radove.

Među izlagačima posebno se istakao Medžid Fakić, akademski slikar iz Tutina, sa svojim radom pod nazivom “Redžepagića kula”.

Fakićev crtež, izveden kombinovanom tehnikom, privukao je veliku pažnju stručne javnosti i posjetilaca izložbe. Na slici “Redžepagića kula”, Fakić kombinuje arhitektonske elemente i apstraktne spirale, prikazujući djelimično oštećenu kulu kao simbol prolaznosti vremena i otpornosti kulture. Lice starca u donjem dijelu slike simbolizira mudrost i vezu s prošlošću, dok spirale ističu cikličnost vremena i neprekidni tok historije.

Medžid Fakić, rođen 1960. godine u Tutinu, završio je studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Skoplju. Magistarski rad odbranio je 2009. godine na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, na temu “Žena kao inspiracija u Vermerovom slikarstvu”. Ove godine, Fakić je učestvovao na brojnim likovnim manifestacijama širom regiona, a na Sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum dobio je prvu nagradu na Šestoaprilskoj izložbi za sliku.

“Anale crteža Grand Prix Mostar” svrstava Mostar u jedan od značajnih umjetničkih centara u BiH. Ovom manifestacijom grad šalje pozitivnu poruku dobrodošlice umjetnicima, ali i svima koji mogu donijeti nešto novo, lijepo i kvalitetno u kulturni život grada.

Izložba “Anale crteža Grand Prix Mostar” nastavlja tradiciju promovisanja vrhunskih umjetničkih dostignuća i potvrđuje Mostar kao važno kulturno središte regiona.

izvor: sandzacke.rs

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave