7.7 C
Tutin
Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVO„Besjede o Danu Bošnjaka“ organizirane na FIS-u

„Besjede o Danu Bošnjaka“ organizirane na FIS-u

Matica Bošnjaka i Fakultet za islamske studije organizirali su „Besjede o Danu Bošnjaka“. 

Dženis Šaćirović, predsjednik Skupštine Matice Bošnjaka na početku večeri poselamio je prisutne goste, poručivši da je Dan Bošnjaka od izuzetne važnosti za cjelokupnu zajednicu.

“U ovom vremenu izazova i promjena, od velike je važnosti da budemo jedno, te da njegujemo našu tradiciju, kulturu i historiju. Bošnjaci se trebaju okupljati kako bi razvijali i čuvali svoj identitet i  nemamo obavezu da neukima objašnjavamo svoj identitet”, dodao je on.

Napomenuo da su Bošnjaci u zadnjih deset godina izgubili mnogo velikana.

Zatim, prisutnima je dobrodošlicu poželjela i književnica iz Sjenice Sanela Halković, naglašavajući da ovog dana se trebamo svi okupiti oko zajedničkih ciljeva.

“Bošnjaci zaslužuju da budu najvoljeniji na planeti. Cilj nam je odbrana cjelovite Bosne i Hercegovine, zatim formiranje prekogranične regije Sandžak, koja će nam donijeti brojne benefite, ali i stabilnosti na Balkanu. Zatim, okupljanje oko odbrane našeg identiteta i čuvanje bosanskog jezika. Dva su razloga koja nas izdvajaju od svih naroda na planeti. Prvi je što smo bili žrtve genocida, a drugi je da nismo imali pokrete i nastojanja o rastrebljenju drugih naroda, te smo se borili onda kada smo to morali”, riječi su Halkovićeve.

Datumi su mnogo važni, jer se često dešava da ih zaboravljamo, kazala je mualima i književnica Denisa Međedović.

“Naša zemlja nam je dala onoliko koliko nam je dovoljno, da bismo preživjeli na ovom svijetu. Nas od Islama ne može niko odvojiti. Također, možemo reći da su naši roditelji bili čestiti i pošteni, a mi to sada radimo sa našim generacijama”, objasnila je ona.

Profesor bosanskog jezika Haris Ibrahimović u svom obraćanju kazao da se o Danu Bošnjaka treba govoriti sa ponosom bez obzira ne mjesto i vrijeme.

Stihove poznatih književnika govorila je studentica Univerziteta u Novom Pazaru Nedžla Zukorlić.

Inače, na saboru, koji je održan u Sarajevu, 27. i 28. septembra 1993. godine, usvojena je Deklaracija kojom je bošnjačkom narodu vraćeno nacionalno ime – Bošnjak, a maternji jezik ponovo je nazvan svojim pravim imenom.

Podsjećamo, na sjednici Nacionalnog savjeta za nacionalne manjine održanoj 07. 08. 2024. godine na inicijativu tadašnje predsjednice BNV-a dr. Misale Pramenković usvojena je odluka o potvrđivanju 28. septembra za Dan Bošnjaka.

SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave