8.5 C
Tutin
Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOU Sjenici upriličena hafiska dova Muhamedu Mahmutoviću

U Sjenici upriličena hafiska dova Muhamedu Mahmutoviću

Nakon jacije namaza, 25.09.2024. godine, u sjeničkoj Sabur džamiji upriličena je hafiska dova za mladog Muhameda Mahmutovića, svršenika Medrese Gazi Isa-beg, sina predsjednika Medžlisa IZ-e Sjenica Kemal ef. Mahmutovića, kojoj je prisustvovala brojna delegacija Islamske zajednice iz skoro svih sandžačkih medžlisa, predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.

Uvodno obraćanje tim povodom imao je direktor Škole Kur’ana Časnog hfz. Irfan ef. Malić, koji je istakao da je hfz. Mahmutović plod i ponos Škole Kur’ana, Sjeničkog medžlisa i svojih roditelja, upoznavši prisutne da ova ustanova Islamske zajednice ima 2.800 polaznika u 37 odjeljenja, te da je iznjedrila 29 hafiza, od kojih je 21 muškarac i 8 žena.

Predsjednik Medžlisa Kemal-ef. Mahmutović, koji je ujedno i koordinator Škole Kur’ana u Sjenici, naglasio je da je hifz njegovog sina Muhameda radost za Medžlis, Školu Kur’ana i cijelu Sjenicu, a nadasve za njegovu porodicu, podsjetivši da je 2011. godine Škola u ovom gradu počela sa 15-20 polaznika, a da sada ima preko 500 učenika od 4-80 godina, sa 25 uposlenika u nekoliko odjeljenja.

Nakon što je hfz. Muhamed proučio tri posljednje kur’anske sure i započeo novu hatmu Kur’ana, prisutnima se obratio gost Islamske zajednice iz Sirije, dr. Sulejman Zebibi, profesor Kur'ana, tefsira i usuli fikha na Univerzitetu Šam u Damasku, koji je čestitao hafizu Mahmutoviću, kao i svim mladim ljudima koji uče Kur'an napamet, porukom da očekuju nagradu od Allaha dž.š. jer su hafizi bedem odbrane islama na područjima na kojima žive.

Zatim je muftija Dudić mladom hafizu i njegovom muhafizu hfz. Kerimu Prepoljcu uručio priznanja i hedije, a nakon toga u prepunoj Sabur džamiji zvanično proglasio Muhameda Mahmutovića za 29. hafiza koji je pred komisijom Mešihata položio svoj hifz, kazavši da je ovaj događaj berićet za cio grad u mjesecu rebiu-l-evvelu, te da titula čuvara Kur'ana sve više dobija na značaju u Sjenici. Također je izrazio uvjerenje da je i muhafiz Prepoljac ponosan na svoj „proizvod“ koji je prošao sve procedure da bi dobio titulu čuvara Kur'ana, zbog čega su radosni i ponosni njegovi roditelji, Medžlis i cijela Islamska zajednica, uz uvjerenje da će čuvati i unapređivati svoj hifz kako to i dolikuje.

Na kraju skupa dovu je proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

                              

izvor: mesihat.org

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave