14.6 C
Tutin
Petak, 20 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOCijena drva nepromijenjena - potražnja sve manja

Cijena drva nepromijenjena – potražnja sve manja

Potražnja za ogrevom u Novom Pazaru, tokom čitavog ljeta, bila je prilično slaba, ali se prodavci nadaju da će zahlađenje promijeniti trenutno stanje, te da će građani koji se griju na drva, narednih dana krenuti sa kupovinom ogreva u većem obimu.

Cijene ogrevnog drveta ne razlikuju se od prošlogodišnje, ali su značajno niže od cijena u jesen 2022. godine.

“Potražnja je dosta slaba cijele godine verovatno jer je prošle godine bila topla zima, a ljudi su uzeli malo više, što im je ostalo i za ovu godinu. Također, cijena je ista kao što je bila i u proloće te metar drva 50 eura, a cepkana su od 60 do 65 eura”, kazao je trgovac Safet Bulić.

Oni koji se odluče da kupe ogrev, prodavci naglasili, da su uglavnom je potražnja za metarskim drvima, dodajući i da vremenske prilike diktiraju cijenu.

“Ukoliko naglo zahladni, sigurno da će doći do skoka cijena, a također, može doprinjeti teški ulazak u šume. Svaki trgovac se nada boljem, te da prodaja krene uzlaznom putanjom kao prije nekoliko godina. Uglavnom se sata kupuje od tri do pet metara, da se popuni mjesto koje su građani potrošili prethodne zime”, objasnio je Bulić.

Napomenuo da se većina stanovništva grije na struju, što je još jedan od razloga slabe prodaje drva.

“Nego se grije na struju, na pelet, a ima i onih koji koriste ugalj, ali uglavnom se najviše odlučuju za pelet, jer im je lakše, što i utiče na potrošnju i cijenu drva”, podvukao je trgovac.

I ako je, sada, sve više onih koji se griju na struju ili na pelet dosta je onih koji su ostali verni drvima. Tako da svi oni koji nisu na vrijeme obezbijedili ogrev, pijaca kabaste robe je snabdevena kako hrastovim  tako i bukovim drvima.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave