11.4 C
Tutin
Petak, 20 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOPešterski vetar kao energetski pokretač: Novi lider u proizvodnji električne energije?

Pešterski vetar kao energetski pokretač: Novi lider u proizvodnji električne energije?

Pešterska visoravan, zahvaljujući svojim prirodnim prednostima poput snažnih vetrova i više od 200 sunčanih dana godišnje, postaje jedno od najperspektivnijih područja za proizvodnju električne energije u Evropi. Uz državne podsticaje i najnovije tehnologije, ovo područje je predodređeno da postane regionalni lider u obnovljivim izvorima energije.

  • Pionirska ulaganja i stručni kadrovi

Iskustvo elektroinženjera Safeta Šmakovića, koji je decenijama posvećen alternativnim izvorima energije, pokazuje da Srbija ima ogroman potencijal u ovoj oblasti. Šmaković je radio na projektima u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Turskoj, na Kosovu, u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji, i njegova reč ima težinu kada govori o perspektivama Peštera.

Šmaković, koji danas radi kao kontrolor i serviser u srpsko-slovenačkoj firmi “Hidro-vind”, podseća da su prvi koraci u pravcu iskorišćavanja vetra na Pešterskoj visoravni već učinjeni pre šest godina, kada je instalirana prva vetrenjača u Srbiji, kapaciteta blizu 500 kilovata.

Safet Šmaković

Safet Šmaković

  • Vetrogeneratori budućnosti: Kilovati iz vazduha

Jedna od najzanimljivijih inovacija o kojoj govori Šmaković jeste vetrogenerator postavljen u balon, napunjen helijumom, koji lebdi na visini od 330 metara. Ova turbina koristi horizontalne vazdušne struje za proizvodnju električne energije, i zahvaljujući Magnusovom efektu, ostaje stabilna uprkos rotaciji. Ovo rešenje omogućava proizvodnju struje čak i u područjima gde tradicionalni vetrogeneratori ne mogu da funkcionišu.

  • Pravna država kao osnov razvoja

Međutim, da bi Srbija postala ozbiljan igrač u ovoj oblasti, potrebno je da funkcioniše pravna država. Šmaković naglašava da su ključni izazovi u poštovanju ugovora i rokova plaćanja, kao i u postojanju mehanizama koji regulišu odnose između poverilaca i dužnika. Bez stabilnog pravnog okvira, slobodno tržište električne energije ne može da funkcioniše.

„Da bi vetrenjače proizvodile kilovatčasove u mreži, moraju se prethodno pravno regulisati, imati tehničko-tehnološko predznanje i ekonomsku konstrukciju,“ ističe Šmaković.

  • Obnovljivi izvori kao budućnost Balkana

Upotreba obnovljivih izvora energije u bivšim jugoslovenskim republikama dolazi sporo, ali sigurno. Uz pomoć evropskih sistema održivosti i slobodnog tržišta električne energije, Šmaković veruje da je region na pravom putu. Ministarstvo energetike Srbije ima ključnu ulogu u ovom procesu, određujući udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije.

  • Pešterski vetar kao energetski pokretač

Dok energija iz hidrocentrala i termoelektrana i dalje dominira u Srbiji, vetrenjače na Pešterskoj visoravni imaju potencijal da postanu ključni izvor zelene energije. Iako su investicije u ovu oblast visoke, dugi vremenski horizont isplativosti omogućava da samo najefikasniji proizvođači opstanu na tržištu. Kako Šmaković zaključuje, „Vetrogeneratori su budućnost Peštera i Srbije, a njihova instalacija donosi energetsku stabilnost i ekološki prihvatljiviju proizvodnju električne energije.“

Pešterska visoravan, uz pomoć snažnih vetrova i savremenih tehnologija, spremna je da preuzme ključnu ulogu u energetskoj tranziciji regiona.

Izvor: Sandžak Danas/Al Jazeera

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave