12.2 C
Tutin
Četvrtak, 19 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOPripremiti ili kupiti zimnicu-ŠTA JE ISPLATIVIJE?

Pripremiti ili kupiti zimnicu-ŠTA JE ISPLATIVIJE?

Ovog utorka na novopazarskoj zelenoj pijaci potražnja za povrćem bila je “solidna”  u odnosu na prethodni period. Prodavci istakli da se sve veći broj građana odlučuje da zimnicu pripremi kod kuće, a ne da je kupi.

Uzimajući u obzir da je cijenu paprike za kilogram oko 350 dinara, a tegla zimnice preko 2000 dinara, što je, kako su dodali, neprihvatljivo za budžet stanovnika Novog Pazara.

“Najviše se kupuje paprika, karfiol, kornišoni, zeleni paradajz i kupus. U ovom periodu godine, nema jeftinog voća i povrća, sve je poskupelo. Kilogram kupusa košta 80 dinara, paprika od 300 do 350, a za karfiol i kornišone neophodno je izdvojiti oko 350 dinara po kilogramu”, poručio je trgovac Safet Demirović.

Napomenuli da povrće nikada nije bilo skuplje, ako je suditi prema riječima kupaca.

“Narod kuka na visoke cijene, a robe nema ni za novac. Ne očekujemo da će doći do pada cijena, već da će skočiti još više”, rekao je Demirović.

KUPITI ILI NAPRAVITI ZIMNICU?

Demirović kazao da građani kupuju samo najpotrebnije, kako bi se pripremila “skromna” zimnica.

“Najčešće kupuju od jendog do kva kilograma, a paprike nešto više od pet do 30 kilograma. Spanać koji se ne koristi u zimnicu je nestao, a njegova cijena je 400 dinara po kilogramu. Uglavnom, cijene su skočile, a robe nema”, podvukao je on.

Osim paprike, koja se najviše traži zbog pripreme ajvara, na tezgama ima i ostalog povrća za kojim, također, postoji potražnja, ali u umjerenim količinama.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave