12.2 C
Tutin
Petak, 20 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVO34 godine Medrese Gazi Isa-beg

34 godine Medrese Gazi Isa-beg

U odjeljenjima muške i ženske Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, Tutinu i drugim gradovima prigodnim programima obilježen je Dan škole.

Trenutak, kaže njen direktor, na podsjećanje i upute.

Budi svjesna vrijednosti Medrese. Ovdje ima, među nama i profesorica koje su imale veliku želju da upišu Medresu ali je nije imalo. Posebno govorim o ženskom odjeljenju. I vidjeli ste da je to dojeljenje osnovano nakon teškog i mukotrpnog perioda. Budite svjesne”, kaže hfz. Adnan ef. Dupljak, direktor Medrese Gazi Isa-beg

Treba, kaže, biti svjestan svega što se posjeduje jer sve to, upozorava, može stati za jedan dan.

“Pazite šta radite, pazite šta pričate, šta pišete. Nemojte da dozvolite da roditelji proliju suzu zbog vas, nekog vašeg nepromišljenog poteza riječi, postupka.”

Ističe i da ovakav kadar Medresa nikad nije imala.

“Od doktora nauka, kurra hafiza, hafiza. Cijela Islamska zajednica, posebno Medresa koja broji 17 hafiza među kadrom profesora. To nikad nije imalo. Iskoristite, kad dođe blagodat mora se iskoristiti jer u protivnom brzo ode.”

Među porukama i poštivanje starijih.

“Džaba i da čovjek bude svjestan i vrijednosti, i da nikad ne odustane, i da se okiti raznim titulama i da se okiti znanjem ako ono nije pratila mudrost.”

Uz prisjećanja na prvake Medrese, kako dolikuje u penziju ispraćen profesor Harun ef. Rebronja.

“Znamo se. Znamo koliko je bilo u razredu uspjeha, koliko petica a koliko manje uspješnih. Molim vas da sebe potrošite ovdje i u životu, radeći za dobro”, poručuje prof. Harun ef. Rebronja profesor kiraeta

 U Medresi Gazi Isa-beg u Novom Pazaru školsko zvono oglasilo se 17. septembra 1990. godine.

      

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave