12.2 C
Tutin
Petak, 20 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOOdržana manifestacija povodom 12. rebiul-evvela

Održana manifestacija povodom 12. rebiul-evvela

Kulturna manifestacija “Allah najbolje zna kome će povjeriti poslanstvo Svoje” održana je na Fakultetu za islamske studije, 15.09.2024. godine, u organizaciji Mešihata Islamske zajednice, Muftijstva sandžačkog i Medžlisa Novi Pazar.

Uz izložbu slika povodom Dana rođenja Poslanika Muhameda s.a.v.s. predstavili su se prigodnim programom polaznici Predškolske ustanove Reuda.

Prvi dio manifestacije bio je rezerviran za žene. U obraćanju mr. Denise Međedović, autorice više knjiga o životu Poslanika s.a.v.s., pored podsjećanja na ovaj period života Resulullaha a.s., pažnja je posvećena majkama i njihovim životnim iskušenjima.

Drugom dijelu programa prisusustvovala je delegacija Mešihata predvođena muftijom Dudićem.

Ašere na početku proučio je hfz. Admir ef. Jašarević, a potom su se mališani Reude predstavili nastupom o historijskim događajima ovim povodom.

Manifestaciju je upotpunio i Hor Medžlisa IZ-e Novi Pazar kolažom ilahija, kasida i mevluda.

Mr. Denisa Međedović kaže da pripremajući Manifestaciju tek se vidi koliko Zajednica ima resursa: „Svi smo ovdje jedan tim. Ko hoće da upozna historiju Meke mora pokupiti znanje od arehologije do astrologije. Nismo ni Meka, ni Medina, ni Osmanlije, ali jesmo područje koje mnogo voli Poslanika Muhameda s.a.v.s.“

Muftija Dudić ističe da je ovo jedan od dokaza da smo na pravilan način razumjeli Poslanika s.a.v.s.: „Gdje god odete u svijet, ljudi na različite načine iskazuju ljubav prema Poslaniku s.a.v.s. Na ovim prostorima muslimani sve što su činili radili su zbog ljubavi prema Allahu dž.š. i Poslaniku s.a.v.s. Naš narod je od pamtivijeka na prvom mjestu imao Gospodara i Pejgambera a.s. i nikada se baklja šehadeta nije gasila. Naša časna ulema nosila je taj emanet, a džematlije su uglavnom slijedile svoju ulemu. Din islam očuvan je zahvaljujući Stvoritelju, ahmediji, imamu, hodži koji je uvijek u mihrabu i nisu dozvolili da kao sa švedskog stola, kako je neko pokušavao, uzme ko, kako i koliko hoće. Niko nas neće učiti koje smo vjere i nacije, kojim jezikom govorimo i gdje živimo. Vjera nam je islam, Bošnjaci smo, govorimo bosanskim jezikom i živimo u Sandžaku, a pripadamo ummetu Muhameda s.a.v.s. Ne robujemo nikom osim Allahu dž.š. i našu vjeru ćemo sami tumačiti. Niko neće upravljati nama i spremni smo se nositi sa svakim izazovom. Svi su dobrodošli, ali ćemo našu kuću mi uređivati kako mislimo da je najbolje za naš narod i Zajednicu.“

Dovu na kraju proučio je muftija sandžački hfz. Abdurrahmen ef. Kujević.

     

izvor: mesihat.org

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave