13.7 C
Tutin
Četvrtak, 19 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOOtvoren Islamski centar – Šehidska džamija u Vojnom selu nadomak Plava

Otvoren Islamski centar – Šehidska džamija u Vojnom selu nadomak Plava

U subotu, 27. jula 2024. godine, otvoren je Islamski centar – Šehidska džamija u Vojnom selu nadomak Plava. Njenom izgradnjom, kulturom sjećanja i pamćenja nikada neće biti zaboravljeni šehidi plavsko-gusinjskog kraja 1879., 1912/13. i 1919. godine, što je bio i jedan od povoda izgradnje Šehidske džamije. Ovo je prva džamija na uvakufljenom zemljištu.

Bošnjaci Plava koji žive u Njujorku posebnu emociju imaju prema ovoj džamiji. Kako kaže
hadži Smajlje Srdanović, ona označava povratak Bošnjaka kućama i sjećanje na sve šehide.

Prema riječima dr. Mersima Ziljkića, koji je sa svojim rahmetli ocem Sejdom uvakufio zemljište, džamija je trajni podsjetnik da žrtve ratova i genocida koje neće biti zaboravljene.

– Ponosan jer sam pripadnik ovako lijepog naroda. Ima još jedan herojski, a to su Palestinci. Džamiju izgradismo s opomenom i porukom s ciljem razvijanja kulture i sjećanja, a u amanet potomcima da stalno učimo iz prošlosti i da učinimo sve da se ne ponove. Iz čežnje za svojim krajem, rodbinom iznikla je ova ideja i poruka njima da se čvrsto drže i nađu svoje mjesto, kaze između ostalog, dr. Zilkić podsjećajući i na sve sto je urađeno u vrijeme epidemije korona virusa kada se nije pitalo za ime i prezime već svima pomagalo.

Svečanost je počela u 10 sati prigodnim programom, a posebno je, ističu organizatori, važno prisustvo Majki Srebrenice predvođenih Munirom Subašić i Kadom Hotić.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Plav Muhamed ef. Cecunjanin poželjevši dobrodošlicu ističe da kada se otvara džamija treba imati na umu da se za naredne generacije otvara sveti prostor koji će biti vezan za blagodati Allaha dž.š.

Pred nama je drugi dio posla, a to je izgradnja džemata, zajednice, jer ma koliko bila veličanstvena kao arhitektonsko zdanje, nema nikakve vrijednosti ako nema džemat, kaže između ostalog predsjednik Opštine Plav Nihad Canović, podsjećajući na brojna iskušenja kroz koje je prolazio muslimanski narod.

Sanel Balić, predsjednik Opštine Gusinje, poručio je da je ovo poseban dan za sve vjernike koji se trebaju čvrsto držati Allahovog dž.š. užeta i ne razjedinjavati se.

Hadži Ago Kolenović, srdačno selameći prisutne ispred Islamske zajednice „Plav-Gusinje“ u Njujorku, ponosan je na sve članove koji su moralno i materijalno svo vrijeme bili tokom gradnje džamije.

Delegaciju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji predvodio je predsjednik, muftija dr. Mevlud ef. Dudić u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića.

„Rasvjetljavamo sudbinu časnih i čestitih koji su svojim životima platili očuvanje vjere, ponosa, dostojanstva. Ponos su Bošnjaci koji žive u Njujorku i zato je moćna Amerika. Tamo gdje žive Sandžaklije oni su ukras Evrope i Amerike. Hoćemo da se istina zna, ali naš duh ne dozvoljava da ikome smetamo i ikoga mrzimo. Srbija i Crna Gora trebaju da su ponosne jer imaju za građane muslimane Sandžaklije.“

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić ističe da je ova džamija sama po sebi nametnula temu o kojoj treba govoriti.

– Kad su pitali prvake Plavsko-gusinjskog rob ili grob, izabrali su grob. A Plavljanje i Gusinjane htjeli su očistiti kako bi se pravile enklave kako bi kidali veze, kaže ističući kako nema nijednog crnogorskog medija s nacionalnom frekvencijom na skupu, naglašavajući da treba jednako izvještavati o događajima bitnim za nacionalnu ravnopravnost i ne biti servis politika. Pozvao je i da se ispred džamije već iduće godine otvori spomenik simbol, Cvijet Srebrenice jer su to zaslužile Majke Srebrenice kojima, kako kaže treba biti zahvalan svaki normalan čovjek za sve što su uradile.

Učenjem dove, presijecanjem vrpce, učenjem ezana za podne namaz i otkrivanjem ploče s nazivom Šehidska džamija zvanično je otvoren Islamski centar.

Otvorenju su prisustvovali brojni žiteljii Plava i Gusinja koji žive u svim dijelovim svijeta, građani sjevera i juga Sandžaka, brojne zvanice, kao i politički predstavnici ministri u Vladi Republike Srbije i Republike Crne Gore Usame Zukorlić i Ervin Ibrahimović.

Da podsjetimo, 28. avgusta 2009. godine za Lejletul Bedr, najznačajnijeg datuma u historiji islama, počeli su radovi na Šehidskoj džamiji.

SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave