9.4 C
Tutin
Petak, 18 Oktobra, 2024
spot_img
PočetnaDIJASPORASvečano otvoren džemat “Sandžak” u Gracu

Svečano otvoren džemat “Sandžak” u Gracu


U petak, 19. jula, u Gracu je svečano otvoren džemat “Sandžak”. Svečanosti je, pored brojnih džematlija i zvanica, prisustvovala delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, koju su činili i direktori Medrese Gazi Isa-beg i Media centra hfz. Adnan ef. Dupljak i Salahudin Fetić.

Prisutnima su se u svojstvu domaćina obratili predsjednik džematskog odbora Almir Kahrović i budući imam, hatib i mualim u džematu mr. Miralem ef. Misini.

Tokom svečanosti prisutnima su se obraćali imam, hatib i mualim džemata “Bošnjak” hfz. Sabahudin ef. Hašić, direktor Medrese hfz. Adnan ef. Dupljak, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Mithat ef. Mujović, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji Adis Čandić, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji Senad ef. Kusur i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić.

Muftija Dudić je u svom obraćanju istakao važnost postojanja šerijatskog legitimiteta prilikom osnivanja i otvaranja džemata, što je ovaj džemat ispunio. Kazao je da su prostorije džemata prelijepe, ali su one privremenog karaktera sve dok se ne obezbijede trajne prostorije u vlasništvu džemata.

Predsjednik Mešihata je ponovno podvukao da to što džemat nosi ime “Sandžak” nipošto ne znači da je on rezervisan samo za Sandžaklije. Nasuprot, to je samo ime džemata, a isti je otvoren za sve muslimane.

Na kraju obraćanja, muftija Dudić je prenio selame i čestitke od reisu-l-uleme dr. Husein ef. kavazovića.

Učenjem ilahija, kasida i Kur’ana Časnog prisutnima se predstavio hfz. Ahmed ef. Hašić.

Dovu je proučio mr. Miralem ef. Misini.

                           

mesihat.org

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave