14.6 C
Tutin
Subota, 5 Oktobra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOOd kraja Ramazana Mešihat IZ podijelio 15 tona mesa

Od kraja Ramazana Mešihat IZ podijelio 15 tona mesa

Od završetka mjeseca Ramazana Mešihat Islamske zajednice u Srbiji podijelio je je gotovo 15 tona mesa ugroženima, posebno ugroženim džematima od Kraljeva do Subotice i brojnim drugim ustanovama od bolnica, domova zdravlja, zatvora i drugih.

“15 tona, kravljeg i ovčijeg mesa smo podijelili, a znate koja je cijena. Kad bismo to počeli množiti to su na desetine hiljada eura donacije. Naši vjernici su to prepoznali i iz godine u godinu Kurbanska akcija je sve uspješnija. Isto tako kad je zekat u pitanju jer su vjernici svjesni da IZ nije ta koja samo u vrijeme Bajrama brine o onima koji su u potrebi već tokom cijele godine nikad nikog nismo vratili ko je god došao i bio u potrebi, kaže hafiz Adnan ef. Dupljak direktor Medrese Gazi Isa-beg.”

Kad je kurban u pitanju, samo Hajrat sprema najmanje 600 hiljada obroka u vakufskim kuhinjama na godišnjem nivou.

“Čovjek mora brinuti o svojim ibadetima. Kurban nije nešto formalno, da to zakoljem da se priča kako sam se žrtvovao za ovaj Kurban bajram. Kurban je ibadet s kojim se približavamo Uzvišenom Allahu, dž.š. Zato i Poslanik s.a.w.s. nama prijeti da onaj ko bude u mogućnosti da prinese žrtvu, kurban Allahu, dž.š. a to ne učini neka se ne približava našim musalama, tj. Našim mjestima gdje ćemo obaviti Bajram namaz.”

Čovjek, pojašnjava, mora povesti računa kad je u pitanju njegov kurban i ako nije u mogućnosti Islamska zajednica izašla je u susret vjernicima da na ispravan način obave ovu islamsku dužnost.

SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave