12.2 C
Tutin
Petak, 20 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOMeđedović: Rješenje problema bahate vožnje nije u Zakonu već u selektivnoj primjeni

Međedović: Rješenje problema bahate vožnje nije u Zakonu već u selektivnoj primjeni

U posljednje vrijeme na području Srbije dogodilo se nekoliko težih saobraćajnih nesreća s teško povrijeđenim i poginulim. Jedan od prvih uvjeta za smanjenje crne statistike na cestama je da se Zakon o saobraćaju, između ostalog, ne primjenjuje selektivno.

Ono što je praksa u svijetu kako bi se smanjio broj nesreća je kroz eliminaciju učesnika koji su već napravili ozbiljne prekršaje u saobraćaju, koji su ugrozili druge svojim učešćem u saobraćaju, zatim kroz eliminaciju korupcije koja doprinosi problemima u saobraćaju koji se dešavaju, kao i selektivne primjene propisa koja kod nas postoji. Propisi ne važe za sve već za pojedince. I onda su to ozbiljni problemi koji se javljaju, kaže prof.dr. Enver Međedović, UNINP

Također, jedna od mjera oštre kaznene politike je i oduzimanje vozila. Samo, nema preciznih podataka koliko je zbog bahate vožnje i teških prekršaja vozila oduzeto.

Ono što bi mi kao javnost trebali da tražimo od Povjerenika je da se iznese koji je broj osoba kojima su vozila oduzeta, koja su vozila oduzeta. Da imamo tačnu evidenciju da li se radi o selektivnoj primjeni ili o primjeni propisa jednakog za sve. Ako se uzimaju samo onima koji nemaju nikakve veze u policijskim upravama i na nekim drugim mjestima gdje mogu vratiti svoje vozilo, izbjeći kaznene poene i propise onda nismo ništa uradili. Iako su propisi koji su zamišljeni zaista dobri ali ako je selektivna primjena onda nema rezultata.

Također, mnogo problema zadaje i saobraćajna infrastruktura koja doprinosi saobraćajnim nesrećama

Novi Pazar je grad u kojem se broj stanovnika povećava a i dalje imamo istu saobraćajnu infrastrukturu. Eventualno se desi da neka ulica postane jednosmjerna ali tako se ne rješava ništa.

Neophodno je, kaže, da tim stručnjaka ozbiljno analizira problem saobraćaja i infrastrukture u Novom Pazaru i napravi najbolje rješenje koje će omogućiti da bude što manje problema u saobraćaju čime se rješava i problem nezgoda i prekršaja.

SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave