8.5 C
Tutin
Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOPredsjednik Mešihata u posjeti Muftijstvu preševskom

Predsjednik Mešihata u posjeti Muftijstvu preševskom

Dana 01.06.2024. godine predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić posjetio je Muftijstvo preševsko i sastao se sa muftijom Ragmi ef. Destanijem u Bujanovcu.

Tema razgovora bio je problem u džematu Biljača između albanskih i turskih džematlija, a povodom rušenja stare džamije iz 1375. godine, koja je prvi put porušena zbog urušavanja 1968., na čijim temeljima je sagrađena nova, da bi u proteklom Ramazanu i ona bila porušena do temelja zbog dotrajalosti, jer su obezbijeđena sredstva za izgradnju nove džamije. Sastanku je prisustvovao i konzul R. Turske u Nišu g. Atila Kučuktalasli.

Nakon toga, delegacija je obišla pomenuti džemat u Biljači sa 700 domaćinstava od kojih je 70 turskih porodica. Razgovarano je odvojeno sa predstavnicima Turaka i Albanaca i dogovoreno da će se nastaviti sa razgovorima kako bi se prevazišli nastali problemi. Tom prilikom, muftija Dudić je istakao da su Albanci i Turci braća, te da treba da prave džamiju koja će ih spajati, a ne razdvajati. Konzul g. Kučuktalasli na sastanku je bio veoma konstruktivan i dogovoreno je da se iznađe najbolje rješenje za čitav džemat.

Sa predsjednikom Mešihata sastanku je prisustvovao muftija Ragmi ef. Destani, direktor Medrese hfz. Adnan ef. Dupljak, te imam džemata Biljača Vedat ef. Bakiu, koji je ranije bio privođen sa članovima džematskog odbora.

mesihat.org

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave