14.6 C
Tutin
Subota, 5 Oktobra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOVučević: Ako vremenske prilike dozvole, na Pešteri ćemo prikazati nešto što dosad...

Vučević: Ako vremenske prilike dozvole, na Pešteri ćemo prikazati nešto što dosad nije viđeno

Ministar odbrane Miloš Vučević najavio je da će, “ukoliko vremenske prilike dozvole”, Vojska Srbije u petak na Pešteri, na Združenoj taktičkoj vežbi “Vihor 2024”, prikazati “najskuplje, najubojitije” sisteme naoružanja i kako je rekao, nešto što do sada nije viđeno.

Vučević je posle obilaska snaga koje na privremenom poligonu “Pešter” realizuju taktička uvežbavanja, rekao da će u vežbi sa bojevim gađanjem učestvovati više od 2.000 pripadnika VS, sa više od 500 sistema naoružanja.

“Nadam se da ćemo biti u prilici i da će nam vremenske prilike dozvoliti da u petak vidimo ono što su pripadnici Vojske Srbije spremali da prikažu, kao deo osposobljenosti i svega čime raspolažu. Prvi put će biti prikazani mnogi sistemi, među kojima ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih, najubojitijih. Nešto što do sada nije viđeno”, rekao je Vučević a prenelo Ministarstvo odbrane.

Načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović ocenio je da se, s obzirom na vremenske uslove, aktivnosti na Pešteri odvijaju “planski i organizovano”.

“Iz svega izvlačimo pouku. Analiziramo, u doktrinarnom smislu biće novih rešenja koja će se u budućnosti naći pred Vojskom Srbije, ne samo kada govorimo o osposobljavanju, nego i o izgradnji sposobnosti”, naveo je načelnik Generalštaba.

Na vežbi učestvuju kopnena i vazduhoplovna komponenta VS i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

Angažovani su tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, “Miloš”, “Lazar-3”, MRAP, samohodna haubica 155 mm “Nora-B52”, modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa “oganj” i vozila “hamvi”.

U vežbi učestvuju i avioni “MiG-29”, modernizovani “Orao”, “Super Galeb G-4”, helikopteri “Mi-35M”, “Mi-17”, “H-145M”, “Gama” i transportni avioni CASA C-295 i An-26, daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-95, protivvazduhoplovni sistemi FK-3, PASARS i “PANCIR-S1”, kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova “Repelent”.

Na vežbi će biti prikazan i rad modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, među kojima su izviđačka bespilotna letelica “pegaz”, dron malog dometa “vrabac”, naoružana bespilotna letelica kratkog doleta “senka”, kiler dron “osica”, naoružani dron “obad”, kao i naoružani mini kvadrikopter “komarac”.

Dolazi Vučić

Vojnoj vežbi trebalo bi da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i drugi visoki državni zvaničnici.

Pre odlaska na Pešter, Vučić će posetiti Novi Pazar gde će, prema nezvaničnim saznanjima Sto plus radija, razgovarati sa predstavnicima lokalne samouprave, političkih partija i verskih organizacija.

radiostoplus

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave