9.9 C
Tutin
Petak, 20 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaISLAMPredsjednik Mešihata primio delegaciju Ambasade Kraljevine Holandije i Ambasabe Velike Britanije

Predsjednik Mešihata primio delegaciju Ambasade Kraljevine Holandije i Ambasabe Velike Britanije

Dana, 29.01.2024. predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija prof. dr Mevlud ef. Dudić primio je g-đu Sterre Raterman, na poziciji drugog sekretara za politička pitanja i savetnica Jelena Radoman u Ambasadi Kraljevine Holandije u Beogradu, regionalna kordinatorka Nona de Jonge u Ambasadi Holandije u Sarajevu i Jack Watson, drugi sekretar za politička pitanja u Ambasadi Velike Britanije u Beogradu.

Tokom srdačne radne posjete, bilo je razgovora o političkoj situaciji na lokalu, političkoj situaciji u region, o među-etničkim odnosima, faktorima stabilnosti i problemima radikalizma, te dominantnim razlozima masovne migracije mladih iz Sandžaka.

Muftija Dudić, upoznao je delegate sa bogatim historijatom Islamske zajdnice, enormnim projektima, progresivnim radom pune tri decenije, potencirajući da je a priori cilj Islamske zajednice da kultiviše generacije graditelja, ne rušitelja, koji primarno pozivaju na dobro, a odvraćaju od zla, uz paralelno detektovanje anomalija.

Neće učestvovati u politička dešavanja, niti dozvoljava političke intervencije unutar zajednice, jer autonomija, teritorijalni integritet i suverenitet zajednice deluju erga omnes (prema svim trećim licima kao subjektima prava).

Također, istakao je zabrinutost zbog masovnog stradanja u Gazi i rata u Ukrajini. Mir nema alternativu. Ljudski život je apsolutno imun na nacionalne, vjerske, kulturne, tradicionalne i druge razlike. Život svakog čovjeka ima neprikosnovenu vrijednost, kazao je muftija Dudić.

mesihat.org

 

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave