8.3 C
Tutin
Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
spot_img
PočetnaIZBORI 2023SPP predala prigovore na rešenja GIK-a

SPP predala prigovore na rešenja GIK-a

Predstavnici Stranke pravde i pomirenja (SPP) predali su danas 14 prigovora Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) u Novom Pazaru na rešenja koja su doneli o ispravljanju zapisnika sa biračkih odbora.

Potpredsednik SPP Edin Numanović rekao je novinarima da će se oni već od sutra obraćati višoj instanci, odnosno da će podnositi krivične prijave protiv čelnika GIK-a nadležnim pravosudnim organima za sve ono što nije urađeno prema zakonu tokom izbornog procesa.

“Građani Novog Pazara su odlučili da kažu ne i da na neki način osude vlast. Veoma smo zabrinuti što dovodimo u pitanje sam ishod lokalnih izbora, ali Zakon o lokalnim izborima je jasan i navodi da se zapisnici sa biračkih odbora ne mogu nikako ispravljati, osim da se ponovo formira komisija koja će ponovo da pregleda materijal, da ga proveriti, te sačiniti izveštaj o tom zapisniku, a da se na prvoj sednici GIK-a donese rešenje o tome“, rekao je Numanović.

On je pojasnio da je GIK pre nekoliko dana izglasao 14 rešenja o ispravkama zapisnika, koja nisu u skladu sa zakonom i razlikuju se od onih u susednim gradovima i opštinama, a i da je zakašnjeno sa njihovim objavljivanjem.

“Uprkos tome, postoje još četiri zapisnika koja su prepravljana za koja ne postoje rešenja o prepravkama. To su krupne povrede izbornog zakona i neophodno je da reagujemo na ovaj način, podnošenjem prigovora“, rekao je Numanović.

Kaže da se građani smeju izjavi predsednika GIK-a Radoslava Milića da su neki predsednici biračkih odbora “odlazili da odmore i dremnu” pa su tek onda donosili džakove sa glasovima, te da se na taj način ubija legitimitet i poverenje građana u to izborno telo.

On je za portal Free media rekao da svakodnevno imaju zahteve građana za organizovanjem novih protesta, ali da je njima stalo da pravno urade sve što je u njihovoj moći.

“Mi osećamo veliki revolt u narodu i ne bežimo od protesta, ali je potrebno da imamo konkretan povod, a sada se bavimo pravnim pitanjima. Ipak ćemo gledati da sve te procese sprovedemo na bezbedan način, tako što ćemo pokazati nezadovoljstvo građana, ali da se ne daj Bože ne desi neki incident“, rekao je Numanović.

Na novinarsko pitanje da li postoji mogućnost formiranja skupštinske većine od odbornika njihove partije, Sstranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) i koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) Numanović je odgovorio da je nemoguće o tome pričati dok se ne utvrde tačni izborni rezultati.

“Mi bez tačnih rezultata još uvek ne znamo ko je osvojio koliko odborničkih mandata. Kada utvrdimo konačno stanje nastupa period razgovora o daljem formiranju vlasti“, zaključio je on.

freemedia

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave