8.3 C
Tutin
Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
spot_img
PočetnaEKONOMIJABudžet Novog Pazara za 2024. godinu manji od ovogodišnjeg

Budžet Novog Pazara za 2024. godinu manji od ovogodišnjeg

Budžet Grada Novog Pazara biće u narednoj godini manji u odnosu na ovogodišnji, jer lokalna samouprava ne planira zaduživanje i ne zna koliko će nenamenskih sredstava dobiti od transfera, rekao je danas šef budžeta u Odeljenju za finansije Senad Melajac.

On je na javnoj raspravi, koja je održana u Multimedijalnom centru (MMC), istakao da je grad planirao mnogo projekata, ali da ti ugovori nisu završeni, te da se sa planiranjem budžeta išlo pažljivije.

“U toku godine biće i izmena budžeta. Nadam se da će izvšeni budžet biti i veći, pa ćemo izvršiti projekciju”, najavio je Melajac.

Prema nacrtu, budžet Novog Pazara za 2024. godinu planiran je na oko 4,4 milijardi dinara, što je za oko 300 miliona manje u odnosu na drugi rebalans ovogodišnjeg.

Najviše novca u gradsku kasu trebalo bi da se slije od poreza (2,3 milijarde) i od prihoda od lokalnih komunalnih taksi koje iznose nešto manje od 1,2 milijarde dinara.

Najviše sredstava od 1,3 milijarde dinara biće potrošeno na primanja zaposlenih u lokalnoj samoupravi, a 1,2 milijarde na koršćenje usluga i roba.

Grad planira da sa 180 miliona dinara finansira izgradnju komunalne infrastrukture, te zgrade za socijalno stanovanje i Omladinskog centra sa po bezmalo 40 miliona dinara.

Prema planu, grad će iduću budžetsku godinu završiti sa deficitom od devet miliona dinara.

Predstavnici Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) su na javnoj raspravi, između ostalog, pitali i zašto su, kako su ocenili, mala sredstva izdvojena za protivpožarnu zaštitu i zaštitu životne sredine, da se ne finansira rad Medrese i da se stipendiraju samo studenti državnih fakulteta, te zašto budžet iz godine u godinu stagnira.

Oni su posebno ukazali da su izdvajanja za poljoprivredu “poražavajuća”, kao i da Grad svake godine izdvaja sredstva za mesne zajednice, čiji mandati su istekli pre više godina.

Oni su kritikovali trošenje velike količine novca iz budžeta na plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Predstavnici lokalne samouprave kazali su da je protivpožarna zaštita u nadležnosti vatrogasne jedinice, te da se uz pomoć nadležnih Ministarstva trude da reše probleme zagađenja životne sredine.

Kazali su da je mesnim zajednicama potrebno znatno više sredstava, te najavili izbore i na tom nivou uprave.

Na pitanje o gasifikaciji grada, predstavnici lokalne samouprave su kazali da taj projekat radi i finansira JP “Srbijagas”, te da lokalna samouprava za to ne izdvaja sredstva.

freemedia

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave