8.3 C
Tutin
Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
spot_img
PočetnaEKONOMIJADa li se akcijskim cijenama u prodavnicama zavaravaju građani?

Da li se akcijskim cijenama u prodavnicama zavaravaju građani?

Poznato je da kada cijene rastu jedino rješenje, da se uštedi, je kupovina na rasprodajama. Znajući to, trgovci se praktično takmiče ko će da ponudi više proizvoda po nižim cijenama.

Ekonomski analitičar Haris Zogić pojasnio kakvo je  pravo stanje.

„To nisu realna sniženja u mnogim slučajevima i zbog toga treba biti obazrivi kada kupujemo te proizvode koji su, navodno, sniženi, koliko su, zapravo, sniženi. Naravno, ovo je zabranjena aktivnost i kažnjiva zakonom i ona se dešava, definitivno, na terenu te zbog toga nije realan parametar za ono što bi se trebalo dešavati naredne godine“, kazao je on.

U ponudi su redovna i nedeljna sniženja i pojeftinjenja pred istek roka. Na akcijama se može naći gotovo sve – od hrane i tehnike do kozmetike.

„Jedsnostavno prodavci prebigavaju akcijama i sniženjima, kako bi motivisali kupce da kupe te proizvode. Želim naglasiti, da se obrati pažnja da li su cijene koje vidimo, vidimo jednu cijenu da je precrtana i da je istaknuta druga, da li je to, zapravo, ona cijena koja je snižena u odnosu na prijethodni period ili je vještački povećana, pa onda snižena u ovim prazničnim danima, a zapravo, to sniženje je identično cijeni koja je bila u prijethodnom periodu“, riječi su ekonomskog analitičara.

Zogić je pojasnio šta je dešava u slučaju da na rafovima stoji jedna cijena, a na kasi druga.

„To je, apsolutno, kažnjivo i zakonski zabranjeno. To je nedopustivo. Može se desiti da prodavci pogriješe, ali to je jedan slučaj“, ističe on.

U narednoj godini možemo očekivati stabilnu inflaciju. U mjeseu martu ove godine, imali smo 16,2-najveću stopu inflacije, a sada je oko 8 odsto. Dakle, ova godina bila je borba protiv inflacije, a ekonomski analitičar kazao šta nas očekuje u 2024. godini.

„Naredna godina će biti obilježena borbom protiv onih instrumenata koji su korišteni za suzbijanje inflacije, to je povećanje kamatnih stopa. Što znači, da ćemo se u narednoj godini boriti sa privrednim rastom koji će biti usporeniji, da bi se ponovo zahuktao 2025. godine“, zaključio je Zogić.

Procenjuje se da će se i nadalje u tržišnoj areni najveća borba, među trgovcima, voditi na nivou dobre ponude i prihvatljivih cijena.

SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave