10.1 C
Tutin
Petak, 20 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaEDUKACIJANa FIS-u obilježen Dan arapskog jezika

Na FIS-u obilježen Dan arapskog jezika

Na Fakultetu za islamske studije (FIS) prigodnim programom obilježen je svjetski dan arapskog jezika. Arapski jezik nije običan jezik. On je šesti službeni jezik organizacije Ujedinjenih nacija.

Razlog proglašenja arapskog jezika kao svjetskog jeste što je ovaj jezik očuvao i proširio ljudsku civilizaciju i svjetsku kulturu.

„Priča o arapskom jeziku, zasigurno, treba da bude isto kao priča o Allahu dž. š. Imajući u vidu da mi muslimani znamo, da je Kur an objavljen na arapskom jeziku. Allah dž. š. Je učinio da arapski jezik bude onaj pomoću kojeg ćemo komunicirati i ibadetiti. Zasigurno, nisu učenjaci pogriješili kada su rekli da onaj koji poznaje arapski jezik je jedan od bitnih uslova da se čovjek bavi Islamom i islamskim naukama“riječi su dekana FIS-a dr. Envera ef. Omerovića.

U sklopu manifestacije dodijeljene su i dvije umre za studente FIS-a. Kazali, da nije bilo lahko odabrati ko će biti gost Allahu dž.š.

„Prvu nagradu dobio je student Ilhan Suvodolac, a drugo ime, kome je pripala ta nagrada, je Drita Dacić“, rekao je ef. Omerović.

Prigodne nagrade dodijeljene su i kaligrafima, koji svake godine svojim djelima uzmu učešće na manifestacijama. Na čelu organizacionog odbora bila je profesorica Sihan Mevlid.

SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave