14.6 C
Tutin
Petak, 20 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOEvropskih 10 miliona evra za integralne projekte

Evropskih 10 miliona evra za integralne projekte

Prva info-sesija na kojoj će lokalne samouprave bliže biti upoznate sa sprovođenjem integralnih projekata, podržanih od strane Programa Evropske unije (EU) za lokalni razvoj EU PRO Plus u saradnji sa Ministarstvom Srbije za evropske integracije, održana je 20. novembra u Užicu.

Taj skup je organizovan za predstavnike šire teritorije, urbanih područja Užica i Novog Pazara, kao i opština Bajina Bašta, Čajetina, Požega i Priboj.

Identične info-sesije do 30. novembra biće održane u Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru i Nišu.

EU je za sprovođenje integralnih projekata koji doprinose rešavanju izazova teritorijalnog i održivog urbanog razvoja uz izgradnju kapaciteta na lokalnom i regionalnom nivou opredelila 10 miliona evra.

Pravo učešća imaju gradovi i opštine i regionalne razvojne agencije koje su uključene u 12 teritorija koje su u okviru EU PRO Plus programa izradile teritorijalne strategije kao jedan od preduslova za teritorijalni pristup razvoju i korišćenje EU sredstava.

U okviru poziva biće podržane dve grupe projekata, prva grupa koja se odnosi na infrastrukturne i druge radove, nabavku opreme i mere koje podstiču široke konsultacije, učešće, izgradnju kapaciteta i slično.

Druga grupa projekata zahteva izradu dokumentacije koja je neophodna za povećanje zrelosti i spremnosti za sprovođenje strateških projekata u okviru teritorijalnih strategija.

Poziv je otvoren do 28. decembra 2023. godine.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.

Program čiju realizaciju vodi Ministarstvo Srbije za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

radiostoplus

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave