16.9 C
Tutin
Četvrtak, 19 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOGodišnje oko 150 djece u Srbiji sazna da ima dijabetes, kasno otkrivanje...

Godišnje oko 150 djece u Srbiji sazna da ima dijabetes, kasno otkrivanje donosi ozbiljne komplikacije

Svaka deseta osoba u svetu ima dijabetes. U Srbiji, procenjuje se – u ovom trenutku, oko 800.000 ljudi. Od toga, više od 300.000 ne zna da ima bolest, koja polako i tiho ugrožava i krvne sudove i mnoge organa u organizmu. Alarmantan je podatak da je sve više dece koja boluje od dijabetesa.

Oko 150 dečaka i devojčica u Srbiji svake godine sazna da boluje od dijabetesa. Reč je o dijabetesu tipa 1, koji se može smatrati nekom vrstom autoimune bolesti.

Članica Udruženja roditelja dece obolele od dijabetesa “Alarm“ Ana Marković, majka 13-godišnje Jane, kaže da je njena ćerka stalno bila žedna i često išla u toalet, te da je nakon toga analiza krvi pokazala visoke vrednosti glukoze.

“Bili smo šokirani tom dijagnozom, jer niko od nas u porodici to nema. Ali sad smo se na to navikli, da to guramo tako kako moramo. Borimo se i kao roditelji, i ovde se borimo sa ovim udruženjem da našoj deci bude bolje i da mogu normalno da žive“, kaže Ana Marković.

Kada se simptomi ne prepoznaju na vreme, postoji opasnost da dete, zbog previsokog šećera, padne u komu, tzv. ketoacidozu.

Zbog tga je, ističe Ana Marković, veoma važno raditi rani skrining na šećer kod dece.

“Mislim da je toga malo, doktori opšte prakse čak i ne znaju puno o tome, niti rade skrining na šećer u krvi. I mislim da bi na tome isto trebalo da se radi, da se o tome govori češće i mi smo sada uspeli da ubacimo preko udruženja ovaj protokol u škole kojim se edukuju nastavnici i učenici, kako deca ne bi bila diskriminisana, da bi oni znali o čemu se tu radi“, kaže Ana Marković.

Navodi da njena Jana ima podršku i drugara i nastavnika, budući da svakodnevno za obrok uzima insulin u količini koja joj je potrebna.

Ciljevi Udruženja “Alarm“ su da se poboljša život dece i mladih koji boluju od dijabetesa, da im se pomogne, ali i da ljude upoznaju sa tim šta je dijabetes, kako bi mogli da reaguju na prve simptome.

Kasno otkrivanje, neodgovarajuće lečenje i komplikacije, dovode do ozbiljnih komplikacija, kao što su srčani i moždani udar, otkazivanje rada bubrega, slepila, amputacije donjih ekstremiteta.

izvor: RTS

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave