10.1 C
Tutin
Petak, 20 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOU OŠ “Avdo Međedović” organizirana likovna radionica “Bosanski ćilim”

U OŠ “Avdo Međedović” organizirana likovna radionica “Bosanski ćilim”

U organizaciji Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionlanog vijeća, a u saradnji sa Galerijom Preporod iz Zenice, u osnovnoj školi Avdo Međedović u Selakovcu organizirana je likovna radionica “Bosanski ćilim”.

Učenici su imali priliku da kroz interaktivni čas razgovaraju i saznaju o bosanskom ćilimu, te da naučeno pretoče u crteže bosanskih ćilima. Prvobitno su učenici koristili bojanke Zemaljskog muzeja Sarajevo, a potom su imali priliku da nacrtaju svoje bosanske ćilime većeg formata.

“Danas je sa nama Galerija Preporod iz Zenice i njihovi umjetnici će pokazati i družiti se sa našom djecom. Oni će, osim znanja koje imaju na pretek, njima prenijeti i iskustva. Na kraju će ih naučiti kako i na koji način da u svojim bojankama preslikaju motive koje ima bosanski ćilim. Mi smo zaista srećni i zahvaljujemo se gostima što su našli vremena i došli da jednu od prvih aktivnosti povodom Dana Sandžaka danas organizujemo zahvaljujući njima. Nadam se da će ovi učenici uživati i moram napomenuti da će ova radionica biti organizirana i u Tutinu, samo što će to biti radionica za učenike srednjih škola, a danas su ovdje učenici osnovne škole.”, ističe Atifa Šaljić članica Odbora za obrazovanje BNV-a

Predsjednica Galerija Preporod iz Zenice ističe da još uvijek postoje roditelji koji žele da njihova djeca nauče bošnjačku tradiciju, kako bi se na taj način kroz porodicu ona i sačuvala.

“Mi organiziramo ovakve radionice sa djecom i u Bosni i Hercegovini. Cilj je u stvari da se na djecu prenese bošnjačka tradicija, kultura, običaji i sve ono što je vezano za nas. Pošto se Galerija bavi isključivo slikama i postavljanjem izložbi, mi pored toga pokušavamo kroz ove likovne radionice da prenesemo našu tradiciju na djecu. Radimo sa djecom iz osnovne i srednje škole. Mi smo danas donijeli velike crteže sa motivima bosanskog ćilima gdje će na kraju kao završnicu ove radionice, djeca moći da oboje i naprave svoje ćilime koji će ostati ovdje i koje mogu uramiti.”, kazala je Amna Sofić predsjednica Galerije Preporod Zenica

Direktor osnovne škole Avdo Međedović ističe da je ova likovna radionica od velike važnosti za školu koja je od posebnog značaja za Bošnjake.

“Značaj ove današnje radionice je veliki s obzirom da je nama tradicija Bošnjaka u Bosni jako bliska. Veoma je bitno da se djeca upoznaju i sa tom tradicijom. Ova radionica se održava prvi put u našoj školi i mislim da će to biti jedna tradicija za ubuduće, te da će se ova aktivnost proširiti i u drugim školama. Veoma je bitno da učenici budu upoznati sa svim aktivnostima iz naše Bosne i Hercegovine.”, istakao je Safet Smailović.

SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave