16.6 C
Tutin
Subota, 5 Oktobra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOReis Kavazović: Jedinstvo Islamske zajednice je farz

Reis Kavazović: Jedinstvo Islamske zajednice je farz

Unutar muslimana u Sandžaku, kaže reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH, postoje ćelije pogodne za manipulaciju. Duboko je, kaže, ubijeđen, da ono što se dogodilo 2007. godine nije volja muslimana već da su se umiješali strani elementi.

“Govorim o onima koji su došli iznutra ove države, i spolja i vidimo da se i dalje fabricira na takav način. Nismo sretni što se to događa ali mislim da će muslimani biti mudriji od sila koje ovo produkuju i da će doći do ujednjenja među muslimanima na ovom prostoru. Ovdje se ipak radi o karikaturalnim zajednicama i njihovim vodstvima.  Snaga je oko Mešihata IZ u Srbiji u tu je većina muslimana koja gravitira, kaže Husein ef. Kavazović reis-ul-ulema IZ u BiH.”

Ne misli, kaže, da postoji sukob među muslimanima

Ovdje postoji, ako tako mogu kazati, neka vrsta sukoba među ljudima koji žele na jedan nedemokratski, neislamski način, doći na funkcije. Naravno, ovdje je postojala Islamska zajednica do 2007. godine a onda je izvršen udar tako kako je izvršen. Tada samo govorio da to pitanje treba prepustiti ovdje ulemi jer vidimo da se miješaju neki faktori sa strane. Ukoliko bi naša ulema u Sandžaku, sva ulema, bošnjačka, muslimanska bila ostavljena da sami rješavaju taj problem i riješili bi ga.”

Utjecaja Turske ima i to, ističe, ne treba kriti

Ima ga. Razgovaramo s Dijanetom Turske oko toga. Upozoravamo ih da su i Bošnjaci Bosne i Bošnjaci Sandžaka okrenuti jedni prema drugima, da Sarajevo i Novi Pazar imamo kao dva naša duhovna, narodna centra, i da to ne treba odvajati jedno od drugog. Naravno, ponekad nas ne razumiju, ponekad misle da mogu više pomoći. U posljednjim razgovorima jasno smo im kazali da muslimani u Sandžaku žele jake odnose sa muslimanima Bosne, da je to neraskidivo i da u duhovnom smislu to nije moguće razdvajati.”

Što se političkog utjecaja tiče, zajednica, poručuje reis Kavazović uvijek treba ostati izvan toga

“Partije bi trebalo da se bore, da tako kažemo, za ono što su njihovi politički ciljevi a zajednica nema politički cilj. Ona je van toga i ona treba da radi svoj posao.”

Apsolutno, kaže, podržava odlučnost muftije Dudića  da će se o sudbini Islamske zajednice odlučivati samo kroz njen Ustav i druga normativna akta.

“Ova zajednica je pokazala svoju snagu, elastičnost, fleksibilnost. Ona nije zajednica koja izopćava već koja uključuje. I to je njena prednost. Znamo da su se mnogi džemati vratili svojoj zajednici jer u njoj vide stvarnu vrijednost i stvarnog reprezenta. Ovo je zajednica snažna, jaka. To su nam i Turci kazali, iz Dijaneta, Mi znamo gdje je snaga.”

Nada se da će se strpljivim radom doći do rezultata

“Meni je važnije da to se uradi onako kako Bog zapovijeda, da tako kažem, pa makar potrošili i više vremena.”

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji jedan je od stubova IZ u BiH, kaže reis Kavazović

“To je naš dio. Činimo sve iz Sarajeva da pomognemo muslimanima u Sandžaku. Nikada Mešihat IZ u Srbiji, na čelu i sa muftijom Zukorlićem i muftijom Dudićem nije priječio nama iz Sarajeva da pomažemo i onu drugu stranu. Mi smo pomagali i obnovu džamija kod te druge zajednice, da tako kažem, davali sredstva iz Sarajeva. To su naše džamije To što je jedan dio uleme zaveden, da tako kažemo, to je druga stvar. Uvijek govorimo da je jedinstvo Islamske zajednice farz. Za svakog ko je izašao iz džemata znamo kakve su šerijatske konsekvence za te ljude.”

Treba raditi iskreno, a smatra da svi koji rade na putu jedinstva tako i čine.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave