9.9 C
Tutin
Petak, 20 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOTreći Pazarski polumaraton najavljen za 29. oktobar

Treći Pazarski polumaraton najavljen za 29. oktobar

Treći Pazarski polumaraton koji organizira grad Novi Pazar bit će održan 29. oktobra. Tim povodom organiziran je sastanak organizacionog odbora ove manifestacije.

Predsjednik Organizacionog odbora gradonačelnik Nihat Biševac ističe da je ovo još jedna potvrda da je Novi Pazar grad sporta.

“Cilj ovog polumaratona jeste upravo promocija sporta, promocija fizičke aktivnosti, zdravih stilova života. Danas smo imali priliku da čujemo i da je znatno veći broj prijavljenih takmičara nego na prethodnom polumaratonu. Znamo da su utisci svih učesnika sa prošlog polumaratona bili veoma dobri. Iz godine u godinu će ova manifestacija zauzimati sve značajnije mjesto. Cilj nam je da svi naši sugrađani uzmu učešće, svi oni koji vole sport, koji žele da promovišu zdrav način života, da i porodično izađu taj dan i podrže ovu manifestaciju, da pošaljemo sliku da je Novi Pazar grad sporta, grad atletike. Novina je da će sav prihod od polumaratona biti namijenjen u humanitarne svrhe, taj dio novca će ići za boravak djece sa smjetnjama u razvoju “Taša Delić” i Udruženju psihologa koji rade sa tom djecom.”

Prema riječima direktora Pazarskog polumaratona Ermina Ziljkića, mnogo veći gradovi u okruženju nemaju ovako kvalitetan polumaraton.

“Mogu slobodno reći da poslije Beogradskog maratona i polumaratona, Pazar je sljedeći po svojim paketima, specifičnosti svoje staze, znate i sami da su naše ulice uže i znate koliko je zanimljivo kada izlaze gledaoci da navijaju, što dodatno podiže adrenalin is am kvalitet polumaratona. Ove godine imamo novinu, imat će trka od 10km gdje imamo istu kategorizaciju kao i kod polumaratona. Imamo najbže pazarce i pazarke, onda po kategorijama 30, 40, 50, 50+ kod žena, kod muškaraca 50, 60, 60+.”

Učesnica 3. Pazarskog polumaratona bit će i atletičarka Novog Pazara Teodora Simović.

“Ja se nadam da ću probuditi svijest u ženskom sportu, s obzirom da sam ja pobjednica polumaratonske trke u ženskoj kategoriji. Prošle godine sam trčala rezultatski rekord staze 1,16, tako da bih voljela da se što više mladih djevojaka, žena, uključi u samu manifestaciju i da prosto rušimo ten eke predrasude kada je u pitanju ženski sport. Mislim da je to jedna posebna sfera, posebna grupacija stanovništva u našem gradu. Znam da su muškarci smeli i da će oni svakako nastupiti sa velikim ambicijama, ali mislim da bi se to trebalo mijenjati iz godine u godinu.”

SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave