9.9 C
Tutin
Petak, 20 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaISLAMIspravljena decenijska nepravda prema Islamskoj zajednici po pitanju vjeronauke

Ispravljena decenijska nepravda prema Islamskoj zajednici po pitanju vjeronauke

Vlada R. Srbije je 06.09.2023. godine donijela odluku o dopuni Komisije za vjeronauku, kojom je Islamskoj zajednici u Srbiji, kao tradicionalnoj zajednici, omogućeno učešće u radu pomenutog tijela i vraćen status ravnopravnog člana.

Odlukom o vraćanju Islamske zajednice u Srbiji u članstvo Komisije ispravljena je trinaestogodišnja nepravda i diskriminacija prema Mešihatu Islamske zajednice, koju je u julu 2010. godine učinila vlast Borisa Tadića, isključivši člana Mešihata iz Komisije, koji je dao nemjerljiv doprinos vraćanju vjeronauke u školski sistem R. Srbije, a posebno razvoju i kvalitetu islamske vjeronauke. Istoimena vlast je mjesec dana nakon diskriminatorske odluke o isključivanju Islamske zajednice iz Komisije za vjeronauku pokušala, početkom septembra iste godine, zloupotrebom policije i specijalnih snaga oteti imovinu Islamske zajednice i obračunati se sa njenim rukovodstvom, ulemom i vjernicima. Tako da će ostati trajno upamćena u analima Islamske zajednice i muslimana u Srbiji kao najlicemjernija i najlošija vlast, koja je pokušala učiniti sve što je bilo u njenoj moći, zloupotrebom državnih resursa, u obračunu protiv čelnika Islamske zajednice i gušenju njenog razvoja.

Islamska zajednica u Srbiji, sa svojim čelnicima, ulemom i vjernicima, izražava zahvalnost Predsjedniku države i aktuelnoj Vladi R. Srbije, koji svojim pozitivnim odnosom i odlukama vraćaju nadu Islamskoj zajednici da postoji volja za ispravljanjem brojnih nepravdi iz prošlosti i izgradnju bolje budućnosti za sve građane ove države, posebno za pripadnike islama, te da je moguća saradnja i zajednički angažman uz međusobno poštovanje.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave