10.1 C
Tutin
Petak, 20 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVODo 3. septembra osmoro poginulih u saobraćaju – izazovi na društvenim mrežama...

Do 3. septembra osmoro poginulih u saobraćaju – izazovi na društvenim mrežama ili neoprezna vožnja

Za prva tri dana septembra ove godine dogodile su se tri saobraćajne nesreće u kojima je poginulo osmoro ljudi, a dvije osobe su teško povređene.

Jedna od pretpostavki je da su uzroci nekih od teških saobraćajnih nezgoda i izazovi na društvenim mrežama.

“Društvene mreže mogu biti jedan od faktora za različite nesreće i komplekse koji su među mladima, jer preko društvenih mreža gledaju šta rade njihovi vršnjaci, a mišljenje istih je jako bitno kod odoba mlađe populacije”, naglasila psiholog Naida Karasalihović Buli.

Na njih se, smatraju psiholozi, odlučuju oni kojima treba priznanje društva. Očekuju pripadnost kada postanu popularni na mrežama.

“Mladi su jako ovisni i veoma je važno raditi na zdravom odnosu prema sebi,  svojoj okolini i društvu”, dodala je Karasalihović Bulić.

Stručnjaci savetuju da je neophodno pooštravanje mjera.

“Ukoliko neko napravi prekršaj na Auto-putu, prekoračenje brzine takve kazne stižu u roku od godinu dana i dešava se da osobe mogu upravljati volanom cijele godine, nakon što su izgubile pravo da posjeduju vozačku dozvolu, a druga situacija je i saobraćajna infrastruktura, iako je uposlednje vrijeme znatno bolja, gdje imamo problema u regulisanju  saobraćaja i tu su izostali saobraćajni inžinjeri”, istakao je prof. dr. Enver Međedović ekspert za sigurnost, UNINP.

Najveći nedostatak u našoj državi je saobraćajna kultura.

“U Novom Pazaru je pitanje ko će prvi da uhvati pešački prelaz, vozači ili pješaci, te nam u velikoj mjeri nedostaje saobraćajna kultura”, zaključio je Međedović.

Prošle godine na putevima su stradale 553 osobe, a teško povrijeđeno više od 3.200 lica.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave