9.9 C
Tutin
Petak, 20 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVONova Å¡kolska godina prema smjernicama Ministarstva prosvjete

Nova Å¡kolska godina prema smjernicama Ministarstva prosvjete

Nova školska godina počinje u petak, 1. septembra i to prema smjernicama Ministarstva prosvjete za realizaciju vaspitno-obrazovnog rada.

–Podrazumijeva da prosvjetni radnici i svi koji rade u školi moraju edukovati djecu, raditi na povećanju sposobnosti, razvijanja prijateljstva, saradnje među djecom, učeničkog, drugarskog odnosa, razvoj empatije, filantropiju, sve što krasi savremenog čovjeka, kaže Safet Smajlović direktor OŠ “Avdo Međedović”.

Ove smjernice rezultat su dešavanja nakon tragedije u školi u Beogradu. Cilj je, ističe, izgraditi svijest kod učenika kako bi se svaka situacija preduprijedila.

–U tim smjernicama striktno postoje uputstva i tematske cjeline koje treba obraditi. Preporuka je da se i preko ambijentalne i integrativne nastave radi na cilju. Mislim da će to dati izvjesne rezultate jer smatarm da se ranije mnogo manje tome posvećivala pažnja. Striktno su se radile teme iz određenih predmeta a nije bilo rad ana humanim i drugarskim odnosima među djecom, kaže Smajlović

Smjernicama je previÄ‘ena, izmeÄ‘u ostalog, i nova slobodna nastavna aktivnost za učenike od petog do osmog razreda osnovne Å¡kole – Vrline i vrijednosti kao životni kompas. U srednjim Å¡kolama posebna pažnja bit će usmjerena na izborne programe kojima će se podržati razvoj pozitivnih ljudskih vrijednosti.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave