12.2 C
Tutin
Petak, 20 Septembra, 2024
spot_img
PočetnaVIJESTIVisoke cijene već odavno ograničile jelovnik

Visoke cijene već odavno ograničile jelovnik

Visoke cijene

Potrošačke kese sve su praznije. U odnosu na juni  mjesec prošle godine, povrće je u Srbiji poskupjelo 40,4 posto. Iako je utorak pijačni dan u Novom Pazaru, najviše se razgledaju tezge a kupi baš što se mora. Pogotovo se osjeti kraj mjeseca, početak novog kad je kućni budžet uveliko ispražnjen.

– Sami znate šta znači jedna penzija od 20 hiljada dinara. Obaveza dosta, da platiš račune, da jedeš, da se obučeš, hajde sve uklopi u tih 20 hiljada. Ne može čovjek da bude pametan nikako, kaže sugrađanin.

Paprika jutros od 150 do 250 dinara, somborka između 250 i 300, boranija između 300 i 350 dinara, krompir 120, paradajz 150 i 200. Od voća najviše se traže lubenica i dinja.

–Prodaje se nešto pomalo. Roba skupa, možda će biti i skuplja, to niko ne zna, a kako godina odmiče robe sve manje ima. Uzimaju se dvije, pet, deset paprika. Ovi koji idu za dijasporu uzmu pet, deset kila somborke, krompir tikvu, priča Safet Demirović prodavac.

Ipak, na pijaci se za nekoliko stotina dinara još mogu nabaviti namirnice za pristojan ručak, bez mesa naravno. A bit će sve teže. Djeca će u školu, treba se pripremiti za zimu, a zimnica se odavno ne sprema kao nekad.

– Svaka kuća bi nekad uzela sto kila paprike sad uzme džak, dva, kaže Demirović.

Skupoća je odavno ograničila porodični jelovnik. Mnogi su se već odrekli omiljenih jela. Teletina je zamijenjena piletinom, a pastrmka oslićem, I to ponekad, da se počastimo.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave